Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Camilla Lindbergs kometkarriär

Annons

Camilla Lindberg, 33 år, har gjort politisk kometkarriär i folkpartiet. Nu har hon börjat att landa i riksdagen. Men fortfarande har hon svårt att förstå att hon valts in.

Allt har gått fort:

-Men nu känner jag mig riktigt hemma. Har hittat en vardagsrutin.

Riksdagen är inte precis som Camilla Lindberg väntat sig. Visst, hon trivs. Men det finns saker som hon inte uppskattar:

-Egoismen är enorm i huset. Folk är väldigt självgoda. Det är mycket mer formellt än jag trodde. Här gör man som man alltid har gjort.

Det är bara några år sedan som hon gick med i folkpartiet. Då kunde någon knappast ana att hon 2006 skulle väljas in i riksdagen,

Men nu är hon här.

För henne känns det som en personlig bekräftelse av stora mått.

En bekräftelse på att hon gjort något bra.

Camilla Lindberg berättar att hon varit familjens "svarta får". Att hon var den som skolkade mest i skolan.

I hemmet talades det en hel del politik. Camilla Lindberg var rebellisk, och gick med i Frihetsfronten. Frihetsfronten kallar sig för "nätverket för Sveriges libertarianer och nyliberal-er" och vill bland annat skrota sexköpslagen.

Lindberg är glad att hon haft sin "ungdomsrebelliska tid".

-Jag var emot hela systemet. Röstade inte ens. Föraktade riksdagen.

Nu är hon själv en av Sveriges 349 riksdagsledamöter:

-Det här är det bästa som hänt i mitt liv. Det är en seger för alla losers i Sverige. Alla söker bekräftelse på olika sätt. Att bli personvald är en stor bekräftelse. Folk har valt en.

Samtidigt är hon medvet-en om att det är ett ansvar, och att de som kryssat in henne har förväntningar. En önskan om att hon ska uträtta något.

- Det är viktigt att det inte är en perfekt människa som har valts. Utan att man kan vara en bråkig singel som röker och ändå komma in i riksdagen.

Riksdagshuset ligger i Camilla Lindbergs gamla hemkvarter. Hon är stockholmstjej från början. Numera känns både Borlänge och Stockholm som hemma.

-För mig är det här det ultimata. Att vara halva tiden i Dalarna, halva i Stockholm. Jag är en väldig patriot, försvarar alltid Dalarna, i alla sammanhang.

Under första tiden bodde hon i riksdagshuset. Men det kändes inte rätt. Kameror överallt och inte helt okomplicerat att ha vänner på besök. Nu har hon fått tag i en "etta" vid Karlaplan.

-Jätteskönt att ha en vanlig lägenhet. Att ha lite privatliv.

Riksdagsarbetet har kommit igång, ofta blir det sena kvällar. Som mest intensivt är det tisdag-torsdag. Hon är ersättare i kulturutskottet och civilutskottet. Integrationen är en fråga hon vill ägna mycket tid åt. Och efter årsskiftet presenterar hon och Mauricio Rojas en rapport om läromedel. Vars slutsats är att många skolböcker är vinklade.

Camilla Lindberg har gått med i några föreningar. Svensk-iranska föreningen, svensk-kanadensiska föreningen och svenskt när-ingslivs nätverk. Men också rojalistiska föreningen.

- Jag tycker om kungen.

Nyligen var hon på kungamiddag, inbjuden tillsammans med andra riksdagsledamöter. En pampig tillställning.

- Där fick man röka i alla rum.

I riksdagen tänker inte Camilla Lindberg sitta tyst. Hon tänker driva de frågor hon ser som angelägna. Redan har folk börjat ringa när de har problem. En dir-ektkontakt hon uppskattar.

Känner du att du har makt?

-Nej, inte så att jag kan lägga motioner och att de går igenom. Men jag kan skapa debatt och opinion. Och man lyssnar mer på mig än för några år sedan.

Saknar du ditt lärarjobb i Borlänge?

-Lärarjobbet i sig är världens bästa jobb. Jag saknar direktresponsen i skolan. Spontaniteten. Gjorde man en lektion fick man respons direkt. Ibland när jag ser en skolklass på studiebesök här vill jag tjuva den.

Vad är det första du gör när du kommer hem till Borlänge?

- Pussar katten.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons