Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Café Kupolen stängdes

Annons

I fredags var personal från miljökontoret på plats i Kupolen och kunde då konstatera att ägaren trots tidigare påpekanden inte höll sig inom det tillstånd han fått. Sortimentet överensstämde inte med tillståndet.

På lördagen delgavs ägaren beslutet att tillståndet återkallats med omedelbar verkan. Kaféet har under söndagen och måndagen hållit stängt.

Bland annat ska det enligt miljökontoret ha serverats egentillverkad laxpudding, lasagne och gräddstuvad pytt i panna - mat som inte omfattas av tillståndet då lämpliga beredningslokaler saknats. Mat ska enligt miljökontoret också ha tillagats i en korridor.

- Det har pågått under lång tid och ägaren har tidigare fått flera påpekanden. Men det har ändå fortsatt, säger Siv Dannehag, miljökontoret.

Därför togs det drastiska beslutet att dra in tillståndet. Kaféet fick slå igen.

- Hanteringen har medfört att det blivit stora livsmedelshygieniska risker. Fara för de som äter, berättar Siv Dannehag.

Eftersom tillståndet dragits in kan verksamheten inte fortsätta, utan ett nytt tillstånd om godkännande av livsmedelslokal måste sökas.

Ägaren har också inkommit med en sådan ansökan till miljökontoret. Denna är snarlik den tidigare och gäller förutom beredning och servering av sallader, smörgåsar, bakad potatis med tillbehör, pajer och enklare rätter, glass, konditorivaror och drycker även pasta.

Enligt Siv Dannehag kan en ansökan om kompletteringar behandlas av kommunen tämligen omgående. Det miljökontoret beslutar om är "godkännande av livsmedelslokal". Kaféets ägare ville i går inte kommentera stängningen.

Tillförordnade miljöchefen Rune Andersson säger att det är mycket ovanligt att kommunen drar in ett tillstånd. Det är en sista utväg efter att varken påpekanden eller förbud haft någon effekt.

- När inget annat hjälper finns bara det kvar.

Ett nytt godkännande var dock en ren formalitet. Miljökontoret kan nämligen i sin bedömning inte ta hänsyn till tidigare överskridanden.

- Det är bara godkännande av lokalen för ett visst sortiment som vi gör, säger Rune Andersson.

Vid 16-tiden i går beviljades det nya tillståndet och kaféet kan öppna igen. Med samma utbud som i det tidigare indragna tillståndet. Några andra följder blir det inte, än det ekonomiska avbräck som stängningen förmodligen medfört.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons