Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C vill stimulera alternativ drift

Annons

Anki Enevoldsen (c) motionerar om att Gagnefs kommun tar initiativ till aktiviteter som stimulerar personalen att starta alternativa driftsformer, som exempelvis personalkooperativ i äldreomsorg, barnomsorg, skolkök och lokalvård.

I motionen refererar hon till en rapport från Svenskt Näringsliv om att Gagnef är den kommun i länet som har lägst andel privat drift, med 1,7 procent.

-Högst ligger Vansbro kommun med 8,1 procent. Som privat drift räknas här såväl verksamhet i privata företag som i föreningar, kooperativ och stiftelser, skriver hon.

Motionären påpekar att företagsamhet är en förutsättning för jobb och en långsiktigt hållbar ekonomi.

-Det ger skatteintäkter till kommunen, vilket behövs för att bland annat trygga en bra vård, omsorg och skola. För bättre företagsamhet är det viktigt att människor ges möjlighet ta egna initiativ och utveckla nya idéer.

Hon anser att ett personalkooperativ skulle klara av att minst lika bra som kommunen driva äldreomsorg, barnomsorg, skolkök och lokalvård:

-Anställda i personalkooperativ vittnar ofta om att drift i personalkooperativ bland annat ger bättre inflytande, engagemang och kortare beslutsvägar än drift i kommunal regi.

Mer läsning

Annons