Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C vill se matkontroll

Annons

Trots att personalen har utbildning och gör sitt bästa när de kontrollerar sitt arbete, är det nödvändigt med fler kontroller, helst från en ny myndighet som ska ansvara för alla produktionsenheter i Falun. Det gäller framför allt de kök som ansvarar för mat inom skolor, daghem, sjukhus och äldreomsorg. Det säger Agneta Ängsås, c, kostchef på Landstinget och ansvarig för köket på Falu lasarett.

- Vi gör vårt bästa, men man kan aldrig vara tillräckligt säker, det finns många luriga fällor i köket. Det är fasanfullt att tänka på vad ett misstag från vår sida skulle innebära. Vi vill att någon kontrollerar våra kontroller, säger hon.

Kostfrågorna i dag är uppdelade på tre olika förvaltningar.

- Alla produktionsenheter arbetar på olika sätt, säger Agneta Ängsås. Det skulle var bra med en myndighet som ser till att ett samarbete uppstår mellan köken. Myndigheten skulle ansvara för alla kostfrågor, ge råd och motivera kökspersonalen, samt erbjuda vidareutbildning för all kökspersonal i kommunen.

Därför föreslår centerpartiet att Falu kommun utvecklar sin kostkompetens genom att inrätta en kostorganisation direkt underställd kommunstyrelsen med utbildad kostekonom och med tillgång till beställarkompetens och dietistkompetens. Kostenheten ska arbeta på att samordna de olika produktionsenheterna i kommunen och genomföra gemensama utbildningsinsatser för all kökspersonal.

Agneta Ängsås säger att man har framför allt dragit lärdom av de uppmärksammade fallen runt om i landet, då en felaktig hantering av maten hade ödesdigra konsekvenser. Motionen överlämnades till kommunfullmäktige i våras:

-Vi ville sätta fokus på denna fråga och se hur de andra partierna reagerar. I stället för att endast diskutera hur man ska spara, bör debatter handla både om kvaliteten och ekonomin, säger Anna Hägglund, c, ordförande i miljönämnden, som undertecknat motionen tillsamans med Carina Wikman och Carl-Erik Nyström.

Hittills har inga politiska beslut tagits.

- Men vi hoppas på att vårt förslag går igenom, säger Anna Hägglund.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons