Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(C)-utspel sågas av landstingstoppen

/

Annons

Gårdagens utspel av Engström kom efter att Centern bett en konsult göra en utredning av hur Landstinget Dalarna mår.

I rapporten hamnar Dalarna på efterkälken jämfört med övriga landsting i landet på 18 av 34 punkter.

"Jag tycker att ledningen tappat kontrollen över ekonomin" sa Engström som liknade landstingets styrning med hur Bresjnev agerade i det gamla Sovjet. "Det finns en ovilja att förändra. Och man vill inte ta tag i obehagliga ekonomiska situationer". Engström säger sig vara oroad över att ett antal toppchefer slutat, och vill förstärka på toppchefsnivå.

Landstingsledningen kallar utspelet ett nytt lågvattenmärke av Centerpartiet. Ledningen påpekar att C använt samma konsult (Bengt Jäderholm) som Landstinget Dalarna använt - en rapport som finns tillgänglig och där konsulten presenterar samma slutsatser.

S, MP och V ser Centerpartiets utspel som ett tydligt misstroendevotum mot tjänstemannaledningen. Man påpekar att man tillsammans genomfört en omfattande omorganisation på tjänstemanna- och politisk nivå för att tydliggöra ledningsfunktionerna i Landstinget Dalarna.

- Att Göran Engström, som hela tiden varit informerad och deltagit i beslut om dessa omorganisationer nu går ut på detta sätt och riktar en kniv mot tjänstemannaledningen är konstigt och det bidrar inte till ett bra debattklimat i valrörelsen. Säger Ann-Catrin Lofvars, landstingsråd (MP).

Ingalill Persson (S) tycker att frågetecknen radar upp sig.

- Ett är ren formalia, om det här är att anse tillbörligt när en konsult använder i princip samma rapport till flera uppdragsgivare. Det andra jag frågar mig är om Engströms kamrater inom alliansen ställer upp på det här arbetssättet. Då måste man ju också ifrågasätta om centerpartiet och Göran Engström är mogna att leda Landstinget Dalarna och hur det påverkar deras samverkan inom alliansen.

Mer läsning

Annons