Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C-svar om "ättestupan"

Annons

Debatten om den framtida äldreomsorgen i Gagnef fortsätter.

Ann-Gret Olsson (c) tog häromdagen avstånd från konsulternas förslag om att lägga ned Törnholn och gruppboendet i Dala-Floda för att bygga nytt på annan plats.

- Ekonomiskt vansinne, dundrade hon och ifrågasatte om den nuvarande kommunledningen vill införa ättestupa som omsorgs-alternativ.

Jaak Kerstell, som i likhet med Ann-Gret Olsson har ett förflutet som kommunalråd i Gagnef, är den som initierade konsultutredningen om äldreboendet. Han säger att det inte är ättestupan, utan ett bra och modernt äldreboende som är alternativet till Törnholn.

- Under många år har vi varit medvetna om kommunens höga kostnader för ett utspritt särskilt boende för äldre. Nu är ekonomin sådan att vi måste vi göra förändringar. Trots skattehöjningen går kommunens ekonomi inte ihop. Staten kan inte hålla sina löften om pengar till kommunerna och landstinget har ett sparbehov på 500 miljoner. I Gagnefs kommun kostar äldreomsorgen 16 miljoner mer än vad staten avsett och ger oss skatteutjämningspengar till. Om inte skatten är orättvis och missgynnar oss så måste skillnaden bero på att vi har för höga kostnader jämfört med andra kommuner. Enligt flera utredningar kostar våra särskilda boenden omkring 13 miljoner mer än nödvändigt på grund av att vi har för små enheter, säger Kerstell, som också betonar att personalen gör ett bra jobb och att de äldre tas om hand på ett bra sätt.

Han konstaterar att problemen som påvisas i konsultrapporten är att Gagnef dels har för låg

boendestandard i flera anläggningar, dels att det råder stor skillnad i totalplatskostnad mellan små och stora enheter.

År 2002 uppgick platskostnaden till 326 000 kronor i Björbo, 498 000 vid Törnholn, 356 000 vid Gagnefsgården, 366 000 vid Älvudden, 482 000 vid gruppboendet i Dala-Floda och

281 000 vid Tjärnsjögården.

- Utredarna föreslår att vi avvecklar Törnholn, gruppboend-et i D-F och Gagnefsgården och istället skapar en ny modern anläggning med 24 platser någonstans i kommunen. Enligt framtidsforskarna kommer vi att vilja och kunna bo kvar i våra egna hem tills vi blir mycket gamla - om vi får stöd och vård. När vi väl flyttar till ett särskilt boende behövs tekniska hjälpmedel av mycket hög kvalitet. Dessa resurser kan vi inte ha i alla byar, utan måste koncentrera dem så att de gör maximal nytta. Beslutet är kanske rationellt, men inte är det lätt att ta, säger Jaak Kerstell, som inte utesluter en om- och tillbyggnad av Törnholn som ett alternativ till en nybyggnation.

Fastighetschef Rolf Olérs har tagit fram ett förslag till en tillbyggnad med en flygel som skulle ge Törnholn en innergård.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons