Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Allvarligt att unga saknas

Annons

"Det är allvarligt att det inte finns några 70- och 80-talister i kommunfullmäktige. Vårt parti har två ledamöter som efter nästa val kommer att vara över 65 år, så några representanter under 40 skulle ge en bättre representation, men det är jag övertygad om att vi kommer att ha efter valet", säger Anki Enevoldsen, ordförande för centerns kommunkrets.

Hon framhåller att ungdomsförbunden är en viktig inkörsport:

- Jag har själv, tillsammans med Hök Ann-Britt Forsberg och Fredrik Andersson, kommit in via c:s ungdomsförbund och vi har alla under olika tidsperioder varit yngst i fullmäktige. Men i dag släpps ungdomsförbunden inte ens in i alla gymnasieskolor för att diskutera politik med eleverna. Det är ett hot mot demokratin, anser hon.

Anki Enevoldsen säger att c:s kommunkrets i flera år medvetet arbetat för att slussa in yngre i nämnderna, som hon anser vara en bra inkörsport till tyngre uppdrag.

Hon framhåller att hennes parti i dag har 13 personer som är under 40 och som har kommunala förtroendeuppdrag - därav åtta som är födda på 70-talet och en som är född på 80-talet. Den sistnämnde är Jacob Andersson, 20 år gammal och ersättare i kulturnämnden.

- Med det tycker jag att vi är bra på att sprida uppdragen och ge de yngre en chans att vara med och påverka, säger hon och tilllägger:

- Det viktigaste vi kan göra är att visa att det är roligt att arbeta politiskt och visa att det går att påverka arbetet för ett bättre samhälle. Engagemang behövs!

Mer läsning

Annons