Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bytte Vasaloppet mot Kongo

Annons

Annars stod Ulf i centrum i Mora under Vasaloppsveckan.

Nästan halva sitt liv, drygt 25 år , har han ansvarat för sjukvårdsuppgifterna i Vasaloppet och under 15 år har han varit ordförande i Vasaloppsföreningen.

- I den rollen fick jag hålla talet vid högtidsfesten senaste lördagen för det 82:a loppet. Mitt uppdrag var att på 7 minuter spegla företeelse Vasaloppet, berättar Ulf.

Där valde han att ta upp Vasaloppet i världen, det vill säga de tre övriga loppen i USA, Japan och numera också Kina.

Han lyfte också fram folkhälsoperspektivet; vilken annat arrangemang kan bidra till så mycket fysisk aktivitet.

Han delade också Kofi Annans synpunkt på idrotten som viktig faktor för utvecklingen av individer och samhällen, inte minst för barn och ungdom.

Till detta lade han också erfarenheten av 15 hela nio-milalopp och förra veckans Halvvasa.

Ulfs rötter finns i Oxberg, där hans mormor var lärarinna och farfar drev diversehandeln. Ulfs föräldrar drogs sig till Mora och drev fröhandel. Ulf växter upp i Mora och gick i Morkarlby gamla skola, på realskolan och gymnasiet.

Studieår i Göteborg ledde fram till läkarexamen.

- Patienter har jag sedan mött i Malmö, Falun, Svärdsjö, Uppsala, men mest vid Medicinkliniken i Mora.

Där han verkat som klinikchef.

Genom att bli invald i styrelsen för Svensk internmedicinsk förening, inklusive ordförande ett par år, blev det uppgifter övergripande för internmedicinen.

Internmedicin sköter mycket akutverksamhet och kombineras med något delområde såsom sjukdomar i blodkärl, hjärta, hjärna, njurar, lungor, mage-tarm, hormonella systemen med mera. Mycket kan behandlas med läkemedel.

Sedan januari 2005 har Falun varit Ulfs huvudsakliga arbetsort. Han rekryterades till landstingsdirektör och förvaltningschef för hälso- och sjukvården i Dalarna.

Ulf har inte helt släppt patientarbetet, men huvuduppgiften är att leda landstingets verksamheter från ett övergripande perspektiv, med 8 500 anställda.

- Det går ju inte utan stort stöd av medarbetare och chefer. Den politiska ledningen är en viktig uppdragsgivare.

Ett tidigt ledaruppdrag var patrullen i scoutkåren i Missionskyrkan i Mora. Det ledde vidare till många år som scoutledare på olika orter.

Kyrkan har varit en växtplats för demokrati, ledarskap, liksom för frågor om tro och livssyn.

- Missionskyrkans öppenhet för den enskilde att tolka lära och liv har tilltalat mig. Det har också funnits mycket utrymme för internationellt engagemang för rättvisa, hälso- och sjukvård, mission och bistånd.

Svenska Missionskyrkan samarbetar idag med självständiga kyrkor i de två Kongostaterna, Indien, Pakistan, Kina, Japan, Ecuador och Palestina.

Genom åren har Ulf besökt dessa länder och har sedan några år varit ordförande i kyrkostyrelsen.

I veckan som gick fick han tillsammans med ärkebiskop KG Hammar vara med att leda ett möte med kyrkostyrelserna i Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan. Mötet gjorde de sista justeringarna av texter som ska ligga till grund för beslut under 2006 om kyrkogemenskap mellan de två kyrkorna.

60-års dagen ska Ulf fira senare i år.

- Förhoppningsvis ska planer på en resa till Armenien med min fru Marianne och våra fyra barn och deras respektive kunna bli verklighet. Armenierna är ett intressant folk och nu får vi får se om längtan till Ararat kan bli verklighet i påsktid.

Mer läsning

Annons