Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bytte snö mot blommor

/

Annons

Ungefär samtidigt som Anna-Carin Olofsson satsade på skidskytte valde hennes längdåkningskollega Sara Fyhr att satsa på blomskott.

– Jag förlorade motivationen att träna hårt och dagligen plåga mig för att kunna plåga mig ännu mer, berättar hon.

Samtidigt gjorde hon ytterligare ett viktigt val; hon valde en floristutbildning i Härnösand framför den förskollärarutbildning som hon också erbjöds och som hon länge planerat att gå. Tillsammans med dåvarande sambon, numera maken, Daniel Tynell, som hon "valt" långt tidigare, tog hon år 2003 över Cascade Blomsterhandel i Djurås.

– Då hade jag redan gått en trädgårdsutbildning i Rättvik och jobbat i blomsteraffärer i Borlänge och Ludvika. Jag hade också jobbat i Kjell-Åke Östlunds handelsträdgård i Bäsna och det var han som puffade på mig och fick mig att ta steget att bli egen företagare, minns Sara.

Hon har alltid varit förtjust i blommor och brukade i unga år "vandalisera" sin mors trädgård hemma i Rättvik för att få material till egna blomsterarrangemang.

– Att få arbeta med blommor och göra arrangemang är underbart. Dessutom har jag förmånen att få arbeta med en bra personal och ha ett jobb som visserligen tar tid och kräver ansvar, men som ändå ger en viss frihet. Visst händer det att jag längtar tillbaka till skidspåren, men efter några mil brukar det gå över. Den här säsongen har jag faktiskt ännu inte stått på ett par skidor.

Företaget och inte minst William tar sin tid och dessutom gör Sara allt hon kan för att stötta Daniel i hans skidkarriär. Ändå har hon hunnit med att flytta butiken till större lokaler och att besöka mässor, nyligen tittade hon på presentartiklar och "vårkollektioner". Hon har också accepterat att hennes handel ska bli pilotbutik för en miljösatsning, som går under namnet Fair Flower Fair Plant, FSP, och går ut på att butiken ska ha en varumässig miljöprofil.

Hennes arbetsuppgifter är många, men Sara är van vid krävande utmaningar och hon har – för att ta ett exempel ur idrottsmeritlistan – varit åtta i Vasaloppet.

– Orken räcker och jag har dessutom förmånen att få arbeta med en bra personal och ha ett jobb där jag kommer kunderna så nära att jag ibland får dela deras sorge- och glädjeämnen. Här får jag både uppskattning och möjligheter att utvecklas, både yrkesmässigt och som människa, säger Sara med ett leende.

Trots att hon ägnar en stor del av sin tid åt snittblommor har hon rotat sig i Djurås.

Mer läsning

Annons