Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bytte musiken mot människor

Annons

Varför tog du jobbet som chef för omvårdnadsförvaltningen?

- 2003 fick jag uppdraget att utveckla äldreomsorgen och få en verksamheten i ekonomisk balans. Vid årsskiftet delades socialförvaltningen och min tjänst försvann som avdelningschef, då stod jag inför valet att fullfölja eller söka nya arbetsuppgifter. Jag valde att fullfölja.

Varför?

- Det är en hederssak för mig.

Vilket är det bästa beslut du fattat?

- Det är att funktionsinrikta äldreomsorgen. Förr var den indelad efter geografiska områden, i dag har enhetscheferna ansvar för en bestämd verksamhet, till exempel särskilt boende. Förr fick de ta hand om allt i området, nu är det mer koncentrerat.

Och det svåraste?

- Det var att föreslå att servicehusen skulle omvandlas till eget boende. Det skapar så stor oro hos de äldre, anhöriga och personal. Det är svårt att fatta svåra beslut. Det här var ju väldigt uppmärksammat i massmedia och risken är att man börjar tvivla på att man klarar av att genomföra det när det blåser som värst. I det läget står man också ganska ensam.

Hur pallade du med trycket från massmedia?

- För mig är det musiken, och familjen och mina arbetskamrater som har stöttat mig.

Men hur är det?

- Det svåraste är att tänka klart. Massmedia kräver de rätta svaren, i ett uppjagat läge är det lätt att säga fel saker, lova för mycket som man inte sedan kan leva upp till. Sedan finns det alltid en motpart - personal, brukare och anhöriga - som har full tolkningsrätt, och som uppfattar budskapen väldigt olika.

Vad är en bra chef?

- En bra chef är tydlig, social och mycket flexibel. Jag tycker att en chef ska bjuda på sig själv, och framför allt kunna anpassa sig till situation och läge. Om man inte fattat ett bra beslut ska man kunna säga "okej jag gjorde fel, nu tar vi om det här".

Är det inte typiskt att det är en man som blivit chef för en kvinnodominerad sektor?

- Inom äldreomsorgen är det mycket vanligare med kvinnliga chefer än manliga, men visst är det typiskt. Jag har dock sett till att omge mig med en blandad ledningsgrupp.

I höst kommer omvandlingen av äldreomsorgen att vara klar. Servicehus är nedlagda. Äldrevården har specialiserats mot demens och hög omvårdnad, och fler får hemtjänst. Hur tycker du att det har gått när du nu kan titta i backspegeln?

- Jag tror att det är bra att det har gått så snabbt, tiden för oro hos brukare, personal och anhöriga blev minimal. Jag vet och förstår att enskilda individer inte är nöjda med förändringen men för flertalet blev förändringarna trots allt inte så stora. För de särskilda boendena har kvaliteten blivit bättre, speciellt de dementa har fått det bättre. Det som står för dörren nu är hemtjänsten, de arbetar väldigt traditionellt och det gäller att hitta andra sätt att arbeta på.

Hur ser du på din egen ålderdom?

- Oj, det är svårt att se så långt fram... Jag hoppas att jag är lika glad och utåtriktad som 80-åring, som jag är som 50-åring. Självklart kommer jag att vara mycket tröttare och lugnare. Sedan hoppas jag att jag varit med om många roliga saker, så att jag har många goda minnen att leva av.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons