Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bytte kartor mot kultur

Annons

Numera bor Bitte i lägenhet i närheten av campingen i Orsa. Men hon har tidigare bott på flera orter i Dalarna, Kungsbacka, Tyresö, Stockholm och även hunnit med ett par vändor i USA.

Bitte började sin yrkesverksamma bana som

kartritare och karttekniker. Därefter har hon hunnit prova en hel del yrken. Bland annat har hon arbetat med reklam, varit egen företagare, cirkelledare och vikarierande lärare. I USA arbetade hon som översättare och föredragshållare.

Numera är Bitte kulturarbetare vid Orsa kommuns kulturförvaltning.

- Här arbetar jag med det egna projektet Böckernas värld, men i tjänsten ingår också att jag är biblioteksassistent, hjälper till i Kulturhuset med utställningar, driver "Boksnigel"-projekten i samarbete med barnbibliotekarien samt arbetar med allmänkulturevenemang inom kommunen. Fortlöpande verksamhet är också att jag håller på som högläsare och berättare, som underhållning för alla åldrar, berättar Bitte.

De senaste åren har Bitte Nohrin Jernberg uppmärksammats för sina böcker.

- Det är min hobby att skriva och hittills har jag gett ut tre böcker. Det är Skrönor & Troll 1998, SkrymtHistorier 1999 och Tomtar på loftet 2001. Jag har också gett ut studiehäftet Asar i Klasar för

Studiefrämjandet, plus två följetonger, Julsagan och Midsommaräventyret, som sänts över lokalradiostationer i Dalarna. Det har också blivit en talbok-cd, Julsaga från Hustomtens tid, plus ett antal noveller och dikter publicerade i tidningar och antologier.

- Till hobbyverksamheten räknar jag också hantverk och design. Bland annat gör jag egna "runsmycken" och miniatyrer målade på sten, berättar jubilaren.

Mer läsning

Annons