Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byt utbildning!

Annons

Svar till Johan Simu,

den 30 december:

JS, fysikstuderande i Göteborg, anser att det är naivt att tro på solceller i Sverige och att det är omöjligt att uppnå högre verkningsgrader än 20 procent i solceller. Det är med häpen förtjusning jag noterar att Simu anser att jag, som är civilingenjör i teknisk fysik, varken begriper mig på matte eller fysik utan ägnar mig åt grov manipulation av fakta.

När det gäller de solceller som den 7 december presenterades av USA:s energidepartement tillsammans med flygplanstillverkaren Boeings dotterföretag Spectrolab bygger den på flerskiktsteknik. Varje skikt absorberar en del av solstrålningens spektrum villket medför att den nu uppnår över 40 procents verkningsgrad med potential för betydligt högre värden.

Simus simpla räkneexercis visar tyvärr på stor okunnighet i fysik.

Solen lyser även i Sverige vilket solfångarna på mitt hustak bevisat även nu under julhelgen då ett antal kilowattimmar runnit in i min ackumulatortank i form av 50-gradigt varmvatten. Totalt får jag från mina snart 15 år gamla solfångare över 5000 kWh per år. Investeringen är redan betald och jag betraktar mig numera som en solshejk som varje år håvar in massor med gratis energi.

Då fysikundervisningen i Göteborg verkar helt undermålig föreslår jag att Simu istället börjar studera solenergiteknik vid min arbetsplats, Högskolan Dalarna i Borlänge. Där finns Solar Energy Research Centre med bland annat en fysikprofessor involverad. De ger en internationell Mastersutbildning i Solenergiteknik, inklusive hur man kan lagra solenergi.

GÖRAN BRYNTSE, TEKNOLOGIE DOKTOR

Mer läsning

Annons