Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byskolorna får leva

Annons

Under hela hösten har en grupp rektorer och skolchef Lars Nyberg tillsammans undersökt möjligheterna att lägga ner någon av kommunens fem små byskolor.

Den drastiska utredningen föranleddes av fortsatt envisa och mycket tunga besparingskrav inför 2002 och 2003, samt av det faktum att barnkullarna blir allt mindre.

Utredningen har oroat både personal, elever och inte minst föräldrar i byarna, men i dag kan Falu Kuriren erbjuda lugnande läsning:

- Vinsten med att lägga ner någon skola är alldeles för liten i förhållande till vad det skulle ge, konstaterar bildningsnämndens ordförande Christer Swedhs, c.

- Byskolornas ställning är rent av stärkta efter det här, fortsätter han. De är inte längre något alternativ att titta vidare på.

Utredningen bygger på födelsetalet för respektive by i förhållande till antal platser på skolan fram till 2006.

Endast Gärde skola skulle i teorin kunna läggas ned redan i höst, konstaterar utredarna. Därför har just Gärde fått utstå en grundligare granskning.

- Men en nedläggning av Gärde skola skulle bara spara 600 000 kronor, vilket är ingenting i proportion till vad skolan betyder för byn. Det måste ge åtminstone ett par miljoner kronor, egentligen mer, för att vara motiverat, säger Swedhs.

Djura skola skulle i teorin tidigast kunna läggas ner 2004, övriga skolor 2005-2006, förutom Tällbergs skola som inte ens "i teorin" skulle kunna stängas...

Så Gärde och Djura ligger risigast till, trots allt?

- Ingen skola ligger risigt till. Sedan får vi titta på födelsetalen igen 2005-2006. Vänder det och blir mer barn så är problemet ur världen, säger Lars Nyberg.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons