Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bysjöns skrattmåsar bortskrämda

Annons

Atrappen är en pinne med ett konstgjord berguv på, som har syftet att skrämma bort andra fåglar. Det har lyckats bra vid Bysjön, där en hel koloni - cirka 100 par - skrattmåsar försvunnit sedan atrappen kom på plats.

Paragraf fem i jaktlagen säger att "viltet får inte ofredas eller förföljas". Men enligt Anders Wetterin på Naturvårdsverket finns det reservationer.

- Om djuren medför skada på till exempel en bondes åker, så får han med i princip vilka metoder som helst skrämma bort djuren, så länge han inte skadar dem.

Alltså måste två frågor besvaras innan några påföljder över huvud taget kan bli aktuella. Den första är om en markägare haft skador och den andra är om atrappen verkligen skrämt bort fåglarna.

- Jag tycker personligen att det låter långsökt att en hel koloni försvinner på grund av en tyst atrapp. I nästan alla fall har fåglar en otrolig förmåga att avslöja människans knep.

Wetterin berättar om exempel där man försökt skrämma bort älg med höga ljud, men där individerna efter ett tag lär sig att oljudet inte medför någon fara för dem.

- Men för omkring 15 år sedan vet jag att skrattmåsarna plötsligt minskade på flera platser. Men jag tror aldrig att vi fick något svar på varför.

Om nu atrappen verkligen har som syfte att bara skrämma bort fåglar från Bysjön, gissar Wetterin att den inte är tillåten.

- Det skulle ju vara en direkt störning av häckning.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons