Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byn som växer så det knakar

Annons

FK:s reportageteam är på väg till den norra delen i Rättviks kommun. Vi åker mil efter mil på grusväg rakt in i varglandet, det är skog så långt ögat når och någon mobiltäckning finns det inte att tala om.

Så plötsligt uppenbarar sig skylten som intygar att vi är i Håven. En by med 27 fast boende, varav sex personer är hitflyttade under det senaste året.

Karin Eriksson tar emot oss i den fräscha bygdegården som även fungerar som en slags fritidsgård, där är hon något av en lektant för de sommarlovslediga barnen i byn. Här spelas det pingis, bordtennis och en hel del annat.

Under sommarmånaderna är det ändå upp till cirka 130 personer i byn. Under byns guldår i slutet på 40-talet och början på 50-talet bodde det som mest cirka 150 personer i byn.

Byn har ingen egen affär utan höjdpunkten är när matbussen från Hansjö anländer. Eller så går det att ringa affären i Voxna som kan köra upp med maten. Men det är stor risk att matbussen från Hansjö kommer att upphöra med sina turer:

- Då kan det bli affären i Skattungbyn som tar den turen över Stackmora och upp till oss, berättar Karin Eriksson.

Under sommaren väntar flera höjdpunkter i byn:

- Det blir marknad och auktion med Loket den 17 juli, då brukar det komma omkring 600 personer hit, sedan har vi "Ungarnas dag" den 24 juli, berättar hon.

Som om inte detta vore nog blir det också dans till Critz orkester den 9 juli och en kyrklig gräns-träff den 18 juli.

På vintern är det skotrar som gäller i byn, vid förra årets skoterträff kom cirka 150 skotrar och 250 människor.

- Vi är något av en skoterknutpunkt här med skoterleder från alla håll, säger hon.

Utanför Håven finns också en kulturminnesmärkt vargkoja bevarad. Där bodde Walfrid Enochsson när han jagade varg under strapatsrika turer. Han var Sveriges sista statliga vargjägare och när han vistades i de djupa skogarna var det få vargar som gick säkra. Enochsson avled den 2 december 1977 på pensionärshemmet i Furudal.

En berättelse från en svunnen tid men ändå ett rykande aktuellt ämne i nutid då invånarna i Håven återigen har vargarna smygandes runt husknutarna...

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons