Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byka och klappa

Annons

I början av april månad skrev vi om hur eleverna på Nyhammars skola, från förskolan upp till årskurs 6, inledde ett tema om hembygden.

I går, efter sju onsdagar med historia förmedlad av ett antal hembygdsivrare från cirkeln Gamla Grangärde, där Anna-Greta Andersson och Gösta Tickols som vanligt fanns med i spetsen, var de framme vid finalen.

I skolan var en utställning iordningsställd rörande urgamla seder och bruk.

Bland annat kunde besökarna ta del av tovning, kardning och spinning.

Och vid norra spetsen av Bysjön, några hundratal meter från skolan, var det tvättdag.

Området var identiskt med den kajplats där malm-, livsmedels- och passagerarbåtarna la till i Nyhammar, innan järnvägen byggdes.

- Efter den inledande samlingen, med tio stationer ute i samhället, har vi jobbat i olika projektgrupper på skolan. Det har varit fantastiskt lyckat, lät skolans rektor, Gunnar Grahn, förstå. Samtidigt passade han på att ge hembygdsivrarna, där "tvättgummorna" var tidstypiskt klädda, stor credit.

- Deras enorma engagemang har varit pricken över i.

Vid tidningens besök hade en grupp kunskapsrika seniorer just satt sig kring fikabordet och fått kaffet serverat ur kopparpetter, varför Anna-Greta Andersson syntes ha ett finger med lite över allt.

Bland annat vaktade hon elden under järngrytan, fyllde på varmvatten i ämbaret och skvätte ut lut för att göra tvätten, som också fått sig en omgång på tvättbrädet, ren och fräsch.

Luten var för övrigt egentillverkad; gjord och kokad på björkaska. Och på ett bord strax intill låg olika prydnadssaker gjorda av björkrötter. Även det en gammal sedvänja från gammelfarmors tid.

Eleverna, som under några intressanta veckor fått en fläkt av dåtidens vingslag - i dag både intressant och spännande men då bara eländig och slitsam - fick också prova på att göra vispar av björkris. En gång i tiden uppskattad Mors dagspresent.

KG KARLQVIST

Mer läsning

Annons