Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggstrejken har avblåsts

Annons

Strejken i byggsektorn har avblåsts. Ett treårigt avtal undertecknades strax före klockan fem på tisdagsmorgonen, uppger Sveriges Byggindustrier för TT.

I förra veckan presenterade medlarna ett bud som Byggnads sade nej till, men som arbetsgivarna accepterade. Byggnads motivering till avslaget var bland annat att de föreslagna löneökningarna skulle understiga nivåerna i industriavtalet och att frågan om den omstridda förhandlingsrätten inte kunde anses vara löst.

Sedan i onsdags var drygt 800 anställda vid Peab uttagna i strejk. Ytterligare cirka 1|500 personer var varslade om strejk hos JM, NCC och Skanska från den 27 april.

Enligt Sveriges Byggindustrier är det nya avtalet i princip i linje med medlarbudet från förra veckan. Avtalet ger 10,2 procent över tre år.

Byggnads har i avtalet drivit igenom en skyldighet för arbetsgivarna att skicka löneuppgifter till Byggnads, inte bara för sina egna medlemmar utan även för oorganiserade medarbetare och de som är medlemmar i andra fackföreningar.

TT

Mer läsning

Annons