Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggstart i vår -nu ska Lyviksberget exploateras

Annons

- Man är rörande överens om att försöka åstadkomma en första etablering så fort som möjligt, uppger Ingemar Lindvall.

Ludvikahems vd, som också leder verksamheten inom det kommunala utvecklingsbolaget Laven, deltog för att informera politikerna i olika frågor kring Lyviksberget.

- Nu gäller först och främst att öppna området. Det är ju inte direkt något plant område i dag, konstaterar Lindvall.

Efter att ärendet dragits i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige kommer skogsröjningsmaskiner att göra entré i området.

Därefter väntar markarbeten och jobb med att lägga ned ledningar för vatten och avlopp, el och tele.

Enligt en "grov uppskattning" som Lindvall gjort tidigare, kommer det att kosta totalt drygt sex miljoner kronor att få det första industrihuset på plats.

Cepa Laserteknik, som till stor del ägs av Väsman Invest, har hela tiden varit positivt till att flytta in i lokaler på Lyviksberget.

Företaget finns i dag inte i Ludvika utan har verksamhet i Lund. Avsikten är att förlägga tillverkning till Ludvika och här skapa ett lasertekniskt centrum. Företaget önskar lokaler på cirka 1 600 kvadratmeter.

Ännu har ingenting sagts om vilken hyra Cepa Laserteknik får räkna med. Ingemar Lindvall menar dock att kommunen knappast kan ta ut så hög hyra att man får full kostnadstäckning.

- Personligen anser jag att det viktigaste är att få till något på Lyviksberget så att folk ser att det händer något. Då blir det enklare att locka hit industrier i trakten som vill expandera och likaså företag utifrån. Nya företag resulterar i nya arbetstillfällen vilket ger pluseffekter för kommunen.

I början av mars väntas EU:s strukturfondsdelegation för mål 2 norra behandla en ansökan från kommunen om EU-bidrag. Kommunen har stora förhoppningar om att få EU-bidrag men även om delegationen säger nej lär det inom en relativt snart framtid bli byggstart på Lyviksberget.

- I näringslivsutskottet anser man att det är angeläget att komma i gång. Alla är besjälade av att det inte ska bli någon långbänk, framhåller Ingemar Lindvall.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons