Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggprojekt ifrågasatt

Annons

Den 31 maj i fjol beslutade ett oenigt kommunfullmäktige att gå Riksbyggen till mötes. Avtalet innebar att kommunen tog på sig att betala 900 kronor per år i hyra för de 965 kvadratmeter affärslokaler som är tänkta att ingå i nybygget.

Avtalet skulle gälla i 15 år och innebar att kommunen i sin tur fick i uppgift att försöka hyra ut affärslokalerna.

I torsdagens tidning kunde NLT berätta att Riksbyggen haft nya samtal med kommunalrådet Roger Stål, s. På grund av dåliga lånevillkor kräver Riksbyggen att hyresgarantin utökas.

- Det handlar om ett antal hundralappar mer per kvadratmeter och år, sade Riksbyggens Jan Stange till NLT.

Eller med andra ord ytterligare några hundra tusen kronor per år.

De nya uppgifterna får företrädare för oppositionen att dra öronen åt sig. Redan i kommunfullmäktige i fjol var bopartiet, folkpartiet och moderaterna kritiska.

Nu är de beredda på en ny strid kring hyresgarantin. Kurt Josefsson, bop, och Bengt Andersson, m, framhåller att ärendet åter måste tas upp i fullmäktige. Med de nya kraven från Riksbyggen råder nya förutsättningar.

- Kommunen bör hålla sig utanför. Risken finns att kommunen, det vill säga skattebetalarna, årligen tvingas att punga ut med miljonbelopp, säger Kurt Josefsson.

Båda politikerna påpekar dessutom att avtalet bryter mot den kommunala principen om likställighet. Här skulle en fastighetsägare ges hyresgarantier som andra fastighetsägare i centrum inte kommer i åtnjutande av.

- Blir det inget bygge på tomten så kan man göra en park av den, tycker Bengt Andersson.

Kurt Josefsson:

- Det är inte särskilt önskvärt med en öde grusplan mitt i stadskärnan. Det råder inget tvivel om att det finns ett sug efter fler butiker i Ludvika. Men då kommer en annan faktor in i bilden, nämligen det planerade riksvägsbygget.

- Det finns ju storslagna planer på att större affärskedjor ska etablera sig i anslutning till riksvägen. I så fall är risken stor att dessa kedjor slår ut mindre affärer i centrum, det är bara att jämföra med hur det har gått i Borlänge.

Kurt Josefsson misstänker att just detta faktum kan vara en förklaring till att långivarna ställer så tuffa krav på byggaren.

- Dom är synnerligen försiktiga och försöker lägga över så mycket som möjligt av det ekonomiska ansvaret på skattebetalarna.

Carl-David Dahlman, kd, vill inte säga hur han kommer att ställa sig till Riksbyggens begäran. Men han låter tveksam.

- Ett bygge är inte det mest angelägna just nu. Kommunens pengar behövs i första hand till skola, vård och omsorg.

- Vi kan vänta några år tills det blir bättre tider. Under tiden kan tomten användas för utställningar, möten "speakers corner" och annat som skulle liva upp centrum.

Folkpartisten, Håkan Frank, konstaterar att partiet redan från början motsatte sig avtalet.

- De nya uppgifterna gör ju inte att vi blir mer positiva. Det är aldrig bra att man går in och snedvrider konkurrensen. Men jag är överraskad över att detta nya krav kommer nu. Riksbyggen borde ha haft läget klart för sig tidigare.

Sten G Johansson, v, hörde till de politiker som godkände det befintliga avtalet med Riksbyggen. I fullmäktige i fjol uttalade han att 900 kronor kunde ses som en måttlig hyresnivå. Skulle kommunen misslyckas med att hyra ut lokalerna kan de användas för kommunal verksamhet, ansåg han.

I dag säger Johansson att ärendet givetvis på nytt måste upp på den kommunpolitiska dagordningen. Men han är inte beredd att omedelbart avvisa Riksbyggens krav.

- Nu måste vi kolla vilka möjligheter vi har att få lokalerna uthyrda. Vi får höra med näringslivsenheten vilka kontakter de har med affärsidkare och hur det låter på dom.

Spricker det med Riksbyggen så hoppas Sten G Johansson att kommunen kan hitta någon annan samarbetspartner.

- Jag ser helst att det byggs där. Det är ju en attraktiv tomt, säger vänsterpartisten.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons