Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnadsvårdsdag vid Runnbergsgården

Annons

Under dagen visade olika hantverkare sitt kunnande inom områden som rosodling, nävamålning, rödfärgskokning och fönsterrenovering. Kalle Strandell informerade om rosor, och artens historia. Han medförde även ett par sorter för försäljning.

- Det finns minst två tusen olika sorters rosor, och varje år skapas nya. Vid Plantskolan i Lindesberg, där jag jobbar saluför vi 450 olika sorter.

- Rosor bör finnas i alla gårdar och trädgårdar, tycker Strandell.

Intill Strandell och hans rosor stod Conny Svendsén från Ludvika. Han demonstrerade en målningsteknik med anor så långt tillbaks som 1600-talet - nävamålning. Genom att blanda fil och bränd umbra får han fram det material, som sedan stryks på exempelvis skåp och luckor. Med händer och fingrar trycker och drar han sedan fram mönster i trät. När Svendsén far fram över den skåplucka han använder sig av går det undan.

- Det såg enkelt ut när Zorn målade också, men jag har 20 års erfarenhet av det här, förklarar Svendsén.

- Det finns mycket intresse i samhället för byggnadsvård. TV hjälper till lite med det, med program som Sommartorpet, säger Kerstin Byström, kassör i föreningen.

Som mest var det 60 personer på plats vid Runnbergsgården under byggnadsvårdsdagen. Annars kom och gick besökarna lite i spridda skurar under dagen. Det räcker i alla fall för att Rävvåla Kulturförening ska besluta om nästa års uppföljning.

- Vi fortsätter med det byggnadsvårdsdagen nästa år också. Då har vi även en veckoslutskurs inom fönsterhantverk här i Saxdalen, säger Evi Andersson, styrelseledamot i föreningen.

TOBIAS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons