Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnadsmedlemmar byter fack

Annons

- Vi har blivit beskyllda för både det ena och det andra i olika massmedier och ibland är det inte mycket som stämmer. Vi är ett fackförbund som organiserar alla som har en anställning och erbjuder samma tjänster som andra förbund. Skillnaden är möjligen att vi har lägre medlemsavgifter, säger Per Olov Backlund.

I Borlänge har ett 20-tal anställda vid ett ställningsföretag nyligen lämnat Byggnads och istället anslutit sig till Tingvalla-Bro. Men någon värvningskampanj har inte Tingvalla-Bro genomfört.

- Nej, vi arbetar inte på det viset. Vi får våra nya medlemmar genom mun-till-mun-metoden, säger Per-Olov Backlund.

Tingvalla-Bro bildades för tio år sedan och har omkring 830 medlemmar.

- Sådana här fackförbund brukar poppa upp då och då. Vi tror att en del medlemmar hoppar av pågrund av den så kallade granskningsavgiften. Därför ska vi kalla in de förtroendevalda på företaget och förklara vad avgiften innebär, säger Jan-Eric Vestlund, ordförande för Byggnads i Dalarna.

Granskningsavgiften på 1,5 procent av lönen används av Byggnads för att granska att avtalets villkor följs.

- Vi har varit dåliga på att förklara vad medlemmarna får för avgiften. Det måste vi bli bättre på.

Enligt Jan-Eric Vestlund är granskningen ett tidskrävande arbete, värt det den kostar då den ger värdefull information om till exempel lönestatistik. Oorganiserade och medlemmar i andra fack omfattas också av lönegranskningen i Byggnads kollektivavtal.

- Vi får mer information än vad man kan tro genom granskningen. Nu måste vi bara nå ut med den informationen också.

Jan-Eric Vestlund tycker att Tingvalla-Bro åker snålskjuts på Byggnads medlemmar eftersom det är de som får betala och att Byggnads gör grovjobbet.

- Ja, det är klart att jag inte tycker om att de snor medlemmar av oss. En fackförening bygger på solidaritet där varje medlem är viktig, därför är det oroande när medlemmar försvinner.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons