Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads varnar för utländsk arbetskraft

Annons

- Många av dem jobbar inte efter svenska avtal och är därför ett direkt hot mot våra medlemmars arbetstillfällen, säger Jan-Eric Vestlund och Christer Larsson, Byggnads Dalarna.

- Reglerna är i dag så att en utländsk arbetare kan komma hit och arbeta tre månader utan tillstånd. Ansöker man sedan om arbetstillstånd kan de stanna totalt sex månader. Problemet är dock att de flesta försvinner efter fem och en halv månad och därmed får inte staten en enda krona i skatt för deras arbete, hävdar Jan-Eric Vestlund, ordförande i Byggnads Dalarna.

- De här killarna arbetar dessutom för löner långt under våra avtal och bidrar därmed till en lönedumpning.

Under perioden maj till oktober i år har en kartläggning genomförts i Dalarna. Den visar att det i dagsläget finns 100 utländska byggnadsarbetare här. Dessa arbetar i sin tur åt totalt 17 uppdragsgivare av vilka bara hälften har tecknat kollektivavtal med Byggnads.

- Det här är ju en utveckling som de mindre svenska byggföretagen är livrädda för. De har ju inte längre någon chans att konkurrera prismässigt, hävdar ombudsman Christer Larsson och tar byggboomen i fjällvärlden som ett exempel.

- Det byggs väldigt mycket där just nu och i väldigt många fall har lettiska företag anlitats för att montera prefabricerade hus. Oron är därför stor bland småhusbyggarna i den delen av länet.

Ett annat problem är att många av de utländska arbetarna har F-skattsedel utan att de egentligen borde ha det.

- Våra undersökningar visar att deras uppdragsgivare hela tiden är densamma och då uppfyller man inte kraven för att få ha F-skattsedel.

Från Byggnads sida menar man att det är mycket viktigt att något snarast görs åt detta problem.

- I dagsläget har vi 280 arbetslösa byggnadsarbetare här i länet, och då är ändå konjunkturen god. Frågan är hur många jobb som hamnar i utländska händer när konjunkturen svänger om något år, avslutar Jan-Eric Vestlund.

MATTIAS NÄÄS

Mer läsning

Annons