Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Byggnaden är livsfarlig"

Annons

Gamla Tidstrands yllefabrik är en jättestor industrifastighet på 50 000 kvadratmeter, ungefär fem gånger så stort som Coop forum vid Tallen. Ena hälften av den gamla fabriken är i gott skick. Den ägs av två fastighetsbolag som hyr ut lokaler till olika företag.

Över hälften av fabriken är dock tom sedan länge. Det är Hugo Frisks del vars gode man Per Mård är förvaltare. Där strilar regn- och smältvatten genom taket och fasaden och fukten får tegelstenarna att lossna. Många fönsterrutor är sönderslagna och det är allmänt skräpigt.

- Vi har diskuterat det här med Per Mård i fyra-fem år, säger Lars Östlund, byggchef:

- Men vi har inte kommit fram den vägen, det ebbade ut i och med att vi inte fick fram någon intressent som ville köpa lokalerna.

Pressen från Sågmyraborna att göra något åt vandalismen och förfallet har nu fått byggnadsnämnden att agera i frågan:

- Förfallet har gått så långt att det är en fara för människors hälsa och säkerhet, säger byggnadsnämndens ordförande Runo Nilsson (s).

I går beslutade därför nämnden om ett föreläggande med krav på åtgärder:

? Galler måste sättas upp på insidan av alla fönster i bottenvåningen och källarvåningen, och på insidan av södra delens entré. Allt för att hindra människor att komma in i lokalerna.

? Stuprännor måste sättas upp för att skydda fasaden.

? Träskivor spikas över fönstren så att människor inte kan skada sig på trasigt glas. I dag sitter sönderslagna fönsterrutor kvar i fönsterbågarna, fönsterglas som är ungefär fem millimeter tjockt.

- Om det trillar ner skulle det kunna leda till dödsolyckor, säger Runo Nilsson.

Fram till den första juli har nu förvaltaren på sig att åtgärda bristerna, om han inte väljer att överklaga beslutet. Då kan det ta månader-år innan ärendet slutligen avgörs.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons