Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygglov till nio telemaster

Annons

Miljö- och byggnadsnämnden beslutade vid sitt senaste sammanträde om bygglov för nio telemaster. Alla master är 66 meter höga och har två stycken teknikbodar. Man beslöt samtidigt att sända tillbaks sex ansökningar till miljö-och byggenheten för ytterligare utredning.

- Vi har fortfarande avsikten att bygga alla de 15 planerade masterna, säger Göran Öhlin vid Tele2, som är en av delägarna i Svenska UMTS-nät.

Företaget skall nu tillsammans med kommunen och länsstyrelsen hitta alternativa placeringar för de sex master som saknas.

Det är ett antal olika faktorer som gjort att telemaster har nekats bygglov. I några fall finns starka invändningar från blivande grannar som anser sig störda av de planerade anläggningarna. Länsstyrelsens har granskat så att masterna placering inte sker i områden med känslig natur eller i kulturhistoriska miljöer. De har haft invändningar mot placering av en mast vid sjön Rälgen och en mast i området kring Snöå bruk. Även Västerdalarnas flygklubb har påpekat att de två nya masterna i området kring Järna flygfält dels kommer att hindra en utbyggnad av flygfältet samt att flyguppvisningarna under Järnas flygdagar drabbas.

Kravet på att nå 99,98 procent av Sveriges befolkning med den tredje generationens mobiltelefonnät gör att dagens mobiltelefonmaster inte räcker till. Svenska UMTS-nät, ett samarbete mellan Telia och Tele 2, är en av de två aktörer som planerar utbyggnad av telemaster i Vansbro kommun. Även den andra operatören, 3GIS, som bygger master åt Vodafone, Orange och Hi3G skall efter semestern lämna in minst åtta bygglovsansökningar för sina telemaster.

- Vi kommer att använda befintliga master så långt det går och vi är också öppna för att hyra master av andra operatörer, säger Jan Edhäll, vd för 3GIS.

Hittills finns inga förhandlingar om att hyra master och teknikbodar. Om ett samarbete mellan operatörerna inleds skulle det innebära att färre nya master byggs i kommunen.

-Situationen gör att 3GIS är tvungna att planera för byggandet av egna master, säger Jan Edhäll.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons