Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygglov för mobiltelefoni är i mastigaste laget för boende i Gruvriset

Annons

Falun överklagar beslut om mobiltelefonmast i Gruvriset.

- Det här handlar om respekt för människors oro för strålning, säger Lars Nordström, bygglovschef.

I början av året beslutade byggnadsnämnden att säga nej till bygglov för tre nya mobiltelefonmaster. De låg alla för nära människors boende, enligt kommunens nya mastpolicy. Enligt den ska det vara minst 300 meter till närmaste bostadshus, och 500 meter till skola och förskola.

Mobiltelefonoperatören överklagade till länsstyrelsen som beslutade att riva upp byggnadsnämndens nej. Enligt länsstyrelsen finns nämligen inget stöd i plan- och bygglagen att stoppa masterna, och mot det vägde kommunens mastpolicy lätt.

I går fick därför byggnadsnämnden på nytt ta ställning till bygglovsansökan för dessa tre mobiltelefonmaster. Ja sade man till två master - en i Rog och en Lamborn - men under protest.

- Byggnadsnämnden finner det anmärkningsvärt att kommunens mastpolicy inte respekteras vare sig av sökande eller länsstyrelsen, löd nämndes omdöme.

Däremot beslöt nämnden att överklaga länsstyrelsens beslut om den tredje masten. Det gäller en mast som operatören vill bygga i närheten av Samuelsdals djursjukhus. En mast som skulle hamna på tok för nära boende och bara 100 meter från en förskola, enligt byggnadsnämnden.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons