Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggkaos i skolan

Annons

Borlänge kommun har satsat 4,5 miljoner kronor på en upprustning av Mjälgaskolan. Arbetet skulle utföras under sommaren.

I dag står en av byggnaderna klar. I den ryms låg- och mellanstadieklasserna.

För högstadieeleverna är situationen en helt annan. De kom till skolan vid terminstart och möttes av kartonger, högar med skräp och klassrum utan inventarier.

- Det är kaos. Här kan man inte studera, säger Hannah Eriksson och Sara Joronen, elever i klass 9a.

Trots löften om annat står större delen av byggnaden fortfarande orörd. Renoveringen av många klassrum och andra utrymmen är inte ens påbörjad. Det innebär att elever och lärare inte kan genomföra vissa lektioner. Istället hjälps alla åt att bära kartonger och slänga skräp.

- Första veckan hade vi inga lektioner alls. Då fick vi ha friluftsdagar, för att renoveringen skulle kunna genomföras, berättar tjejerna.

När eleverna kom tillbaka till skolan efter friluftsveckan hade ingenting hänt. Byggarbetarna hade inte hunnit sätta sin fot i vad som skulle bli nians hemklassrum. Lektionerna hålls nu istället i ett mycket nedgånget angränsande rum. Där hänger trasiga gardiner i fönstren, en trasig kran läcker och luften ligger tung.

- Det är heller inte så lätt att arbeta vid de här bänkarna, säger Sara Joronen och pekar på den gamla och slitna inredningen.

Eleverna har i förtvivlan vänt sig till skolledningen. Där har man svarat att renoveringen i bästa fall är klar lagom till höstlovet. Dit är det nio veckor. Nu spirar oron bland eleverna över hur situationen påverkar betygen.

- Det känns inte alls bra. Vi ska försöka studera på en byggarbetsplats och sedan söka in till gymnasiet på de betygen, säger eleverna.

Hannah Eriksson och Sara Joronen är förmodligen inte ensamma om att vilja ha en förklaring. De vill veta varför de möttes av kaos, istället för den nya och förbättrade skolmiljö som utlovades.

- Och när ska det vara klart? Kan någon säga det? undrar de.

Enligt byggfirman som utför arbetet ska niornas klassrum stå klart inom några veckor. Innan övriga utrymmen är renoverade dröjer det flera månader.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons