Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggjobbarna på bilden är identifierade

Annons

uBerit Tillman löste frågan om vilka gubbarna var som 1910 poserade framför bygget av den första sjukstugan i Djurås. Berit är inte riktigt gammal nog att ha minnen 94 år bakåt i tiden. Men hon har i stället ordning på gamla tidningsurklipp.

När Berit häromdagen läste om att bydokumentationsgruppen för Mjälgen-Näset i Djurås efterlyste namn på dem som byggde sjukstugan, påminde hon sig att hon någonstans sett bilden av gubbarna som poserar framför den nästan färdigbyggda sjukstugan. Mycket riktigt, i Falu Kuriren den 22 april 1968 hade Nils B Larsson berättat om Djurås första sjukstuga, som brann ned innan den ens hunnit tas i bruk. Det klippet hade Berit kvar, eftersom hennes farfar var med.

I den 36 år gamla artikeln berättar den då 83-årige Anders Manell från Mockfjärd om bygget och om hur olyckan var framme med en koksgryta, som för att ge värme placerats på en plåt i trossbotten. Bitar av kol ramlade ut på träbottnen och orsakade branden.

En ny sjukstuga byggdes året efter olyckan. 57 år senare togs beslut om rivning av byggnaden, därav Nils B Larssons artikel.

Genom att Berit Tillman är både uppmärksam och har ordning på papperen kan nu bydokumentationsgruppen för Mjälgen-Näset få en hel del uppgifter om åtminstone delar av byns tidiga 1900-talshistoria. Namnen på gubbarna som tog en paus i byggarbetet är ännu så länge okända. Namnen på dem som poserar på den andra bilden - framför bygget - framgår av bildtexten. Håkan Johnson i bydokumentationsgruppen är imponerad av att det gick så pass lätt att få fram namnuppgifterna - och han är förstås också glad över Berits hjälp.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons