Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggfolk är kunniga - branschen är skum

Annons

Detta när projektet Hållbart byggande i Dalarna hade sin kick-off i Falun på torsdagen.

Förutom gamle kung Göstas bild av dalfolket som envist och sturskt, så är bilden av Dalarna ute i landet ett turistparadis med dalahästar, det är Siljan, midsommarstång och knätofs.

- Folk i Sverige ser inget annat när de hör Dalarna. Alla fina företag i andra branscher, Teknikdalen, regementet med mera har man inget hum om, påstod Mats Johansson.

Men där fick han mothugg:

- Det är lögn och förbannad dikt. Moraknivar känner man också till, kom det från publiken.

En trygg kille med snickarbyxor och säkert också Morakniv, det är däremot bilden som folk utanför branschen har av byggfolket. Bilden är övervägande positiv med epitet som hårt slit, höga löner och skickliga hantverkare med yrkesstolthet.

För branschen är dock bilden betydligt mörkare. Fusk, svartjobb, karteller och arbetslöshet är omvärldens svar på frågan hur de ser på byggbranschen.

Samtidigt får branschen en helt ovärderlig draghjälp av Martin Timell och hans kolleger med gör-det-själv-programmen.

- Den gratisreklamen skulle branschen aldrig har råd att betala själv. Men har man verkligen utnyttjat den draghjälpen, undrade Mats Johansson.

Att känna till omvärldens syn på byggfolk och -bransch är viktigt för alla dem som nu ska jobba inom det stora projektet Hållbart byggande i Dalarna.

Byggdalarna, från tillverkare av grejer till byggen, arkitekter och egentligt byggfolk till användare, förvaltare och försäkringsfolk ska nu bygga nätverk så att de mindre dalaföretagen ska kunna ge de internationella bjässarna en match.

Men inom projektets ram är det också meningen att nya produkter och byggprocesser - självklart med ekologiska förtecken - ska tas fram och att framtiden ska säkras genom bland annat satsning på ännu bättre utbildning.

- Dalfolket har historiskt sett bokstavligen byggt landet och gång på gång visat att man klarar även svåra kriser genom samarbete. Så gör man också i dag och projektet ska se till att man kan göra det även i framtiden, framhöll också Jan Bunner från Byggutvecklingen Dalarna.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons