Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygget har börjat

Annons

Kvart i sju stod en traktor över vägen, men efter hot med kronofogde plockades den bort.

- Ni får väl ringa om det är något, sade insatschefen Thomas Hellgren till manskapet från Wibe som drog i gång med markberedning.

Hellgren kom ensam till byggplatsen utanför Smedsbo, men hade en polisstyrka i beredskap om det hade blivit nödvändigt att lyfta bort mastmotståndare.

- De är förnuftiga och har väl insett att det inte lönar sig att fortsätta. Det är ju synd att behöva kalla in polis i sådana här ärenden. Nu får vi ägna oss åt det vi ska göra, säger Hellgren.

Grävmaskinen rullade upp i skogen med ett betongblock dinglande vid skopan. På byggplatsen hann man redan innan protesten började gräva hål för mast och tre stag. Nu ska förankringar och fundament grävas ner.

Om det blir några straff för demonstranterna återstår att se.

Dröjsmålet har kostat byggherren flera 100 000 kronor och skadestånd kan bli aktuellt.

Uppenbarligen beslutade mastmotståndarna att ge upp kampen efter det möte tre av dem hade på torsdagskvällen med kommunalråden Jonny Gahnshag och Dan Westerberg, samt miljöpartisten Karin Rosenberg.

- Vi hade en bra diskussion, men jag vet inte om någon av oss kände sig speciellt lycklig efteråt. Vi höll fast vid kommunens tolkning att det här inte rör sig om något svartbygge, säger socialdemokraten Jonny Gahnshag, och påpekar att om något år har kommunen kommit längre med arbetet kring nya områdesbestämmelser.

- Då kan vi titta på det här med lågstrålande områden.

- Min inställning är dock att det ska handla om områden som är opåverkade. Folk i Stråtenbo anser att det skulle kunna handla om att ta bort befintliga master, säger Gahnshag.

Tidningen har under dagen sökt de tre som deltog i torsdagens möte, tyvärr utan framgång.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons