Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygget försenas

Annons

Flera grannar har överklagat skolbygget till regeringen. Det betyder att den tänkta byggstarten dröjer ytterligare.

Och att Tomnäs skola behålls en termin till. Till och med höstterminen 2005. Sedan ska den läggas ned och elever flyttas till nybygget.

- Vi räknar med byggstart i Ornäs i september. Om vi får igång bygget före jul ska vi kunna vara inne till julen 2005, säger rektor Ulf Månsson.

Grannarna överklagade först beslutet till länsstyrelsen, men fick inget stöd där.

Därför går de vidare till regeringen. Om ärendet går snabbt kan ett beslut tas inom 3-4 månader. Sannolikt är att kommunledningen ligger på regeringen för att få en skyndsam handläggning.

Ingen av de som klagar är emot en ny skola i Ornäs.

I den ena överklagan krävs en flyttning av en planerad utfart. Den klagande pekar bland annat på att den underbara utsikten han haft i många år byts mot ett plank.

I den andra överklagan krävs bland annat att kommunen utreder olika placeringar av den nya skolan.

- Sådant här händer. Det är en demokratisk process som ska genomföras och projektet blir belyst från alla håll och kanter, säger Ulf Månsson om överklagandena.

- Vi vill förstås att skolan ska stå klar så fort som möjligt, men det är bara att acceptera det. Och man får ha respekt för de som överklagar.

Ornäs skola har i dag 101 elever och är enligt rektorn den kanske lokalmässigt sämsta. Den nya F-9-skolan kan fullt utbyggd få cirka 350 elever.

- Och då har vi inte räknat med någon inflyttning eller de bostäder som nu byggs i Torsång.

Han berättar att det ringer lärare som vill jobba i den nya skolan, och det ringer föräldrar som vill flytta hit med anledning av skolbygget.

- När man bygger en ny skola drar det folk.

Att regeringen skulle stoppa planerna tror han inte.

- Det skulle vara oerhört överraskande.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons