Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygget bygger upp -arbetslösheten river ned

Annons

Innan årsskiftet fick Göran Svensson tillfälle att informera socialnämndens ledamöter om problemet.

Enligt arbetsförmedlingens reglemente krävs det sex månaders dokumenterad nykterhet innan arbete kan bli aktuellt för en nykter alkoholist.

- Trots dokumenerad nykterhet har många svårt att få jobb, säger Göran Svensson.

Han hoppas att kommunens politiker kan fokusera mer på frågan nu när socialnämnden delats upp i två nämnder, socialnämnd och omvårdnadsnämnd.

- Jag tror att nämndens ledamöter haft fullt upp med åldringsvården och haft svårt att hinna med övriga frågor innan det blev två nämnder, säger Svensson.

Han och behandlings- assistenten Pia Elmquist har också träffat representanter på kommunens arbetscenter för att höra vad de kan erbjuda, ett möte som väckte en del funderingar.

- Vi visste inte att läget var så illa. Arbetscenter kanske bara kan nyttja 80 procent av sina resurser, säger Svensson.

Ett besked som väcker oro.

- Jag förstod först inte vad de sade, säger Pia Elmquist.

Den som hamnar på stödboendet får hjälp att återvinna sin självkänsla och att återta kontrollen över sitt liv.

Att sedan inte få ett arbete kan vara ödestigert.

- Vissa som kommer hit har supit i 20 år. Vi låter dem få ta det lugnt och bara landa, det viktigaste kan vara att bara få äta och sova och mobilisera sina krafter, säger Svensson.

Med olika stödinsatser och kontaktmannaskap får klienterna lära sig att leva i en nykter vardag. Exempelvis arbetet med skuldsanering är en viktig stöttesten.

- Det får ta den tid det tar. Vissa bor här i några månader innan de slussas ut i eget boende andra bor här i tre år. Men det är alltid väldigt motiverade människor som hamnar här hos oss, säger Göran Svensson.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons