Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygger för mer el till kommunen

Annons

Det vitrappade huset bakom bilprovningen byggdes 1917. På insidan finns den enda kraftstation, med ställverk på vinden, som fortfarande är i drift i Sverige.

Nu har den gjort sitt.

- Ställverket har inte förnyats sedan 1950-talet och det är en otroligt gammaldags anläggning, säger Michael Jarl, nätplaneringschef på Vattenfall.

Men byggnaden kommer inte att rivas. Den räknas som kulturminne, berättar Michael Jarl.

Så fort den nya anläggningen blir färdig, ska huset säljas.

Ingen vet hur länge det dröjer. Ärendet ligger fortfarande hos Energimyndigheten. Blir det avslag, måste bolaget göra om sin ansökan.

Anna Lihr, informationsansvarig på Vattenfall, tror i bästa fall på en byggstart i vinter.

För kraftnätet i Hedemora behöver moderniseras. Kapaciteten räcker inte längre till.

- Vi har inte möjlighet att ansluta några nya industrier som det ser ut i dag och blir det en riktigt kall vinter får vi kapacitetsbrist, säger Sven-Erik Svahn, vd för Hedemora energi.

Samtidigt har Boliden önskat att få ta ut mer el, till gruvorna i Garpenberg.

- Det är viktigt att komma till rätta med det här innan läget blir akut, säger Anna Lihr.

Många har dock protesterat mot ledningen som är tänkt att gå över Hovran - ett naturskyddat så kallat cw-område. Den kommer att påverka det unika fågellivet. Alternativet är att dra ledningen under Dalälven.

- En luftburen ledning kostar cirka tre miljoner kronor, men en kabel under jorden är minst 20 miljoner dyrare. Skulle det bli fel på en sådan kabel, blir det också en mycket besvärlig reparation, säger Michael Jarl.

Vattenfall har kontaktat expertis på Naturhistoriska riksmuseet, för att få veta hur fåglar beter sig. Så gott som alla markägare har sagt ja till ledningen.

- Den totala längden i kommunen minskar från sju mil till 2,5 mil ledning och vi anser att det går att passera Hovran utan att göra något stort intrång.

Fotnot: Vattenfall satsar tio miljarder kronor på fem år, för att rusta upp elnätet i Sverige. 60 miljoner är avsatta för Hedemora. Samtidigt passar Hedemora energi på att flytta den uttjänta transformatorn under vårdcentralen. En ny ska byggas i Hamre för 20 miljoner kronor.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons