Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggen under lupp

Annons

I olika undersökningar har det visat sig att byggarbetare inte har eller inte använder rätt personlig utrustning. Kontrollerna hittills på de byggen som pågår i länets södra del, i Falun, Borlänge, Ludvika och Avesta, visar emellertid att det är ganska bra ställt med hur skyddsutrustningen används.

I Borlänge har Lars Johansson besökt byggarbetsplatserna vid äventyrsbadet, kårhuset och hjälpmedelscentralen, och i Falun bland annat stadshuset och häktet. Han har dessutom besökt vårdcentralen i Ludvika och en rörfirma Avesta. I slutet av denna vecka och nästa ska han kontrollera arbetsplatser i norra Dalarna.

Parollen för årets arbetsmiljösatsning är "Trygg på jobbet" och alla är ense om att det är viktigt att använda den skyddsutrustning som finns. Att det ibland slarvas med viss utrustning är ingen hemlighet. Det gäller till exempel ansiktsmasker som är jobbiga att bära. Men de kan vara livsviktiga i en mycket dammig miljö.

- Det regionala skyddsombudet före mig, Örjan Mörth, var noga med att informera om riskerna med byggdammet, säger Lars Johansson.

- Kvartsdammet som yr när man till exempel blandar bruk kan vara mycket farligt om man får ner det i lungorna. Tidigare har det ju mest varit känt att man kan få lungsjukdomen kol om man röker, men undersökningar visar att damm är minst lika farligt.

Ansiktsmask är ett sätt att skydda sig från dammet, ett annat är att suga upp det redan vid källan, till exempel med hjälp av en dammsugare på en borrmaskin.

Lars Johansson konstaterar att det finns en stor medvetenhet om betydelsen av att använda skyddsutrustning. Det visar hans kontroll av byggarbetsplatserna.

På ett av byggena saknades märkning på några burkar som innehöll kemikalier och det var naturligvis inte bra. Men i övrigt var det mindre förseelser som fick anmärkningar. Det handlade då om felaktiga arbetskläder och att några inte använde hörselskydd. På samtliga arbetsplatser som kontrollerades saknades bullerdämpning.

I Sverige skadas varje dag ett tiotal byggnadsarbetare i arbetet. 74 procent av arbetssjukdomarna, som ökar bland Byggnads medlemmar, är belastningsskador.

Bullerskador och stressjukdomar ökar också.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons