Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggde svart två gånger

Annons

En kvinna i Sundborn har ånyo gjort sig skyldig till ett svartbygge på sin fastighet. Tidigare var det en veranda och nu är det ett förråd.

Förra året var det ett väldigt väsen om en veranda i Sundborn. Den historien har sitt ursprung 1987 då ägaren till en före detta bagarstuga fick bygglov för att göra om den till ateljé. I samband med det bygglovet fick kvinnan också lov att bygga till verandan.

Men den byggdes aldrig och bygglovet förföll därför. När kvinnan sent omsider byggde verandan och glasade in den blev den ett svartbygge då giltigt bygglov saknades. Kvinnan ansökte då om bygglov och fick också ett tillfälligt sådant i fem år i avvaktan på att detaljplanen görs om då den inte är anpassad till den känsliga kulturmiljön i Sundborn. Grannarna protesterade och försökte stoppa bygglovet men fick inget gehör för det.

Nu är det dags för akt två i grannbråket då kvinnan ånyo gjort sig skyldig till en svartbygge. Denna gång har hon bygget ett litet förråd på åtta kvadratmeter i tron att det inget bygglov behövdes. Detta för att man normalt får bygga en friggebod utan bygglov.

Men det förutsätter att det finns en bostadsfastighet på tomten vilket det inte gör i det här fallet utan bara en ateljé.

Grannarna protesterade igen. Det lilla förrådet hade de i sak ingenting emot. Men de ogillade starkt att kvinnan inte höll sig till de lagar och förordningar som finns och sökte bygglov innan hon byggde.

Det tyckte också byggnadsnämnden men den gav henne ändå ett tillfälligt bygglov för samma tidsperiod som för verandan. 2 640 kronor tvingas dock kvinnan betala i straffavgift för sitt senaste och förhoppningsvis sista svartbygge.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons