Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggde svart - tre gånger

Annons

Hela historien började 1987 då ägaren till fastigheten fick bygglov för att göra den gamla bagarstugan på Kyrkvägen till ateljé. Bygglovet omfattade även en tillbyggd veranda. Men den blev aldrig byggd och bygglovet för den förföll därför.

Men 1992 byggde Yvonne Tedestam den och då inget bygglov fanns blev den ett svartbygge. Hon förklarade det med att hon missuppfattat reglerna och sökte bygglov i efterhand.

Grannarna ogillade verandan som de ansåg skymde utsikten mot Sundbornsån och ville ha bort den. Så mycket skymde den inte ansåg byggnadsnämnden och gav kvinnan ett bygglov.

Nästa svartbygge var ett litet förråd på åtta kvadratmeter. Yvonne Tedestam trodde inte att det behövdes något bygglov då man normalt får sätta upp en friggebod utan bygglov.

Men det gällde inte i det här fallet. Förutsättningen för att få sätta upp en friggebod är att det finns ett bostadshus på tomten men i det här fallet fanns bara en ateljé.

Grannarna klagade men inte på själva förrådet utan för att de starkt ogillade att Yvonne Tedestam inte höll sig till lagar och förordningar och tog reda på vad som gällde. Byggnadsnämnden höll med dem men gav Yvonne Tedestam bygglov i efterhand plus en sedvanlig straffavgift för tilltaget.

Nu är det dags för akt tre i Yvonne Tedestams byggande. I höstas fick hon bygglov för att förändra ateljén till bostadshus och göra en tillbyggnad på en våning till den.

Men tillbyggnaden, som är halvfärdig, fick två våningar i stället och en kraftigt förhöjd sockelhöjd. Och nu gick byggnadsnämnden i taket.

- Tillbyggnaden ser ju ut som ett stort torn bredvid det lilla huset, säger nämndens ordförande Runo Nilsson.

I torsdags diskuterade byggnadsnämnden intensivt och länge Yvonne Tedestams senaste överträdelse och vad de skulle göra med den. Nämnden lutade mycket starkt åt att beordra en rivning av den övre våningen. Och det var på vippen att det också blev så, uppger Runo Nilsson.

Men enligt detaljplanen för området finns det en gammal byggrätt på kvinnans fastighet som medger två våningar. Nämnden tvingades därför godkänna en ändring i bygglovet och därmed legalisera den andra våningen. Men eftersom det ändå handlat om en överträdelse får Yvonne Tedestam en särskild staffavgift på 1 000 kronor.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons