Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggde radhus i snödrivan

Annons

Under en veckas tid har delar av utbildningen på Älvdalens Utbildningscentrum flyttat till Långfjället i Grövelsjön. Kursen Naturturism har haft fältundervisning i lavinkunskap, bivackboende och färdledda turer. Allt skedde utomhus, även boendet. I en stor driva grävde eleverna sina egna radhus. Ombonat, tyst och varmt.

Kursen Naturturism är tvåårig och det är eleverna i äldre kursen som ansvarat för upplägget och genomförandet. Kamraterna i den yngre kursen har fått ta del av gamlingarnas erfarenheter och kunskaper. Lärarna Lars Edvinsson och Christer Persson har varit med som handledare, bollplank och utvärderare.

- Det har varit nyttigt och roligt och det har gått riktigt bra att sova i bivacken, säger Rickard Hagström, en av dem som för första gången bott i snö.

Det gäller att vara varm och torr när man kryper ner i sovsäcken. Ett litet knep som äldrekursen lärde ut är att stoppa ner en plastflaska med hett vatten längst ned i sovsäcken. Den håller värmen i många timmar och på morgonen är vattnet drickvarmt.

Det har funnits många uppgifter för ledarna, så att alla elever i äldrekursen har varit delaktiga i genomförandet. Håkan Eriksson, Teresa D'Angelo och Patrik Sjödin har haft huvudansvaret.

- Det har varit riktigt roligt att få vara med i ledningen för den här vinterveckan, säger de.

Skolan har ett mycket högt säkerhetstänkande.

- Vi uppfyller Fjällsäkerhetsrådets krav på certifierad fjälledarutbildning, berättar Nils-Åke Norman, rektor på skolan.

- Både på gymnasiets guidelinjer och på den kvalificerade yrkesutbildningen Naturturism fyller vi kraven med råge. Bivackboende, lavinkunskap och första hjälpen i fält är självklara ingredienser i våra vinterutbildningar.

Nästa år är ska en ny kurs lära sig fjällsäkerhet och då blir det nya radhus i drivan på Långfjället.

ANDERS EJDERVIK

Mer läsning

Annons