Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggde eget bredband

Annons

Vallmora ligger i Faluns västra utkant mot Amsberg. I Vallmoradalen, som sträcker sig från Brusala till Valsforsen bor ett hundratal personer.

Än så länge är det nio hushåll i själva Vallmora som har bredband, men den nybildade föreningen har betydligt större planer.

- Målet är att vi ska kunna ha bredband i hela Vallmoradalen, berättar Jan-Olov Fredborg.

Bredbandet i Vallmora har ordnats med hjälp av radiokommunikation. En mottagare och sändare, en så kallad accsesspunkt, finns uppe på Martins Jobs tak.

- Vi hämtar våra signaler från ett hus i Bomsarvet, säger Martin.

Själva investeringen har kostat en del.

- Vi har lånat en del grejer, och så är vi några som ligger ute med en del penar. Å andra sidan har vi en billig månadskostnad. För tillfället är den på 150 kronor i månaden. Vi driver vårt bredband på ideell väg. Vi försöker också sprida kunskapen om hur allt fungerar.

Och, inte minst, föreningen har sin egen e-post-server.

- Vår e-postadress är vallmora.se. Den är vi stolt över, säger Martin och Jan-Olov.

Om planerna på att fortsätta bygga ut bredbandsnätet, säger Martin Jobs med ett skratt:

- Vallmoradalen skulle kunna bli Faluns Silicon valley.

Men bakom det skämtsamma uttrycket finns också allvar.

- Från början var vi fyra data-nördar som hade den snäva bilden att vi ville ha bredband för att kunna surfa på våra datorer. Men nu har vi sett att bredband öppnar enorma möjligheter för bygden att utvecklas och leva vidare.

- Bredband är något som efterfrågas av många barn och unga. Med den möjligheten kan man få ännu fler unga familjer att flytta ut hit och få hela dalen levande. Det öppnar möjligheter för företag som redan finns här, och för de som vill driva företag från hemmet eller från sin sommarstuga här ute. Vi har faktiskt redan tio företag i Vallmoradalen.

Men för att kunna fortsätta utbyggnaden av bredband krävs bidrag. Föreningen har också sökt bidrag för landsbygdsutveckling.

- Från Vallmora till Valsforsen går det inte med radio. Det är för mycket skog och berg i vägen. Där krävs optokabel, vilket är rätt dyrt. Men jag tror att näringslivskontoret tycker att vårt projekt är rätt spännande, en modell för andra att ta efter.

Vallmora III heter den nybildade föreningen där III står för Idrott, Intresse och IT.

- Vi har länge haft en stark gemenskap i byn, och talat om att vi borde ha någon förening. I och med satsningen på bredband blev det av, säger Jan-Olov Fredborg.

Föreningen har ett brett uppdrag. Förutom bredband ska Vallmora III bland annat syssla med musik, hembygdsfrågor och ungdomsfrågor.

- Barn har samma rösträtt i föreningen som de vuxna. Vi har spolat upp en hockeyplan, och gjort en fotbollsplan. Till helgen ordnar vi en skidtävling på Valsansjön. Vi ska också ha en fisketävling längre fram.

Vallmora har till och med ett eget byaband, som med jämna mellanrum spelar upp.

Och Vallmora har sitt eget bredband.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons