Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggandet tredubblas

Annons

Det framkom när länsstyrelsen frågade länets 15 kommuner om läget på bostadsmarknaden.

Nybyggandet tredubblas jämfört med i fjol. I år och nästa år byggs över 250 lägenheter varje år och de tomma minskar från

1 600 i början av 2002 till 1 281 i år.

En följd av det är att rivningsbehovet minskar drastiskt och antalet lägenheter i malpåse också minskat.

En stor uppgång av bostadsbyggandet blir det nästa år i Falun med 150 lägenheter och i Borlänge med 50. I Rättvik ska det bli 40 nya lägenheter både i år och nästa år.

Ett problem är att det fortfarande finns för många tomma lägenheter totalt i länet samtidigt som det finns en brist i vissa centralorter. I exempelvis Leksand anges en särskild brist på bostäder för ungdomar och ensamstående. I Avesta är det brist på lite större hyreslägenheter och brist på egnahem anges i Leksand, Mora, Borlänge och Orsa.

I Falun och Borlänge är det brist på bostadsrättslägenheter och villor i tätorten. Något som gör att det ofta blir budgivning vid villaförsäljning.

I Rättvik och Leksand är det brist på lediga lägenheter. Lite mot den positiva utvecklingen går Hedemora och Smedjebacken där antalet tomma lägenheterna.

63 hemlösa fick bostad 2002. tio i Avesta, 20 i Borlänge, tio i Falun, en i Gagnef, fem i Ludvika, 15 i Malung och två i Rättvik. I stort sett anser sig kommunerna ha kunnat ordna bostad till hemlösa.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons