Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg inga vindkraftverk i Rämma fäbodar

Annons

Jag frågar, har inte Älvdalen satsat nog nu? Tänker på vår vackra älv som byggts ut med fyra kraftverk och så skjutfältet där så mycket vacker natur och vildmark offrades.

Nu ska man också ge sig på Rämma, denna oas där man kan sitta och blicka ut över den sällsynt vackra sjön med skogen, bergen och horisonten i bakgrunden. Man kan sitta och lyssna på fågelsången eller bara njuta av tystnaden. Hur blir det med det ständigt störande ljudet från dessa åbäken på Granberg? Ja, det törs jag inte tänka på.

Nu kan man sitta en stjärnklar kväll och titta på alla stjärnor och planeter. De kommer ju så nära när man inte har andra störande ljus. Nu kanske de får konkurrens av ljusen från Granberg? Nej, detta får inte ske.

Berg och skogar mot horisonten ser man vart man blickar ut över Älvdalens fagra nejder. Och när man närmar sig bygden, var man än kommer ifrån, ser man vår vackra kyrka med bergen i bakgrunden.

Nu kommer kanske horisontlinjen att störas av jättelika monster med snurrande vingar och belysning. Jag tror att får man en gång börja bygga dessa kommer de att följas av flera. Vi såg väl hur det blev med älven, först Trängslet sen fler och fler kraftverk.

Jag har inget emot vindkraften, det är bra att det kommer alternativ till kärnkraften, men den ska placeras på lämpliga platser där den stör minst. Absolut inte intill den kulturmiljö som våra uråldriga fäbodar utgör, de måste vi vara rädda om.

Älvdalens kommun måste säga nej nu!

SIRI HENRIKSSON

Mer läsning

Annons