Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygdeveckan invigd

Annons

Moras bygdevecka invigdes under lördagen med näverlursfanfarer och tal av Ulla Rombo, kulturnämndens ordförande. Hantverkare visade upp och sålde sina varor, bland annat näverlurar och hårsmycken, textilier, tovning, träslöjd och tillverkning av gärdsgårdar. Mora spelmanslag spelade musik och Soldringen, en grupp kvinnor från Sollerö pensionärsförening, ledda av Britta Melander, dansade i folkdräkter.

- Det är viktigt att få visa upp sådant som har varit och hantverk man inte kan köpa i vanliga affärer. Genom en sådan här dag kan man knyta band tillbaka i historien, säger Marit Andersson.

Helmer Nilsson visar en kopia av ett gammalt kokkärl från vikingatiden. Många besökare har under dagen frågat honom om de gamla föremålen som ofta hittats i gamla brandgravar, där den dödes kropp brändes tillsammans med vapen och föremål som skulle kunna vara till nytta på den andra sidan.

- Det här är ett sätt att visa den bygdekultur som är grunden som vi står på, säger Helmer Nilsson, som under dagen träffat människor från många olika länder.

- Irländare, danskar och engelsmän, några ryska besökare och några norrmän har varit här.

Fyra av de internationella besökarna under dagen är Mirtan och Anett, med döttrarna Solveig, 3, och Cordelia, 6, från Bavaria i södra Tyskland.

Det är andra gången familjen besöker hembygdsgården under sommaren och de blev lite besvikna när de fick reda på att de missat Soldringens dans.

Mirtan berättar att han tyckt sig känna historiens vingslag under sin vistelse i Sverige.

- Det bor så lite människor här, så som jag tror det var i Tyskland för länge sedan. Lite är det som att resa tillbaka i tiden, säger Mirtan.

DAN HAVEMOSE

Mer läsning

Annons