Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygdespel som utspelar sig på Drottning Kristinas dagar

Annons

"Kampen om silvret" är baserat på en händelse ur verkligheten och har dramatiserats av Birger Carlsson, som tillsammans med några andra teateramatörer framförde spelen. Berättelsen utspelar vid Västra silverberget. Året är 1638 och det är Drottning Kristinas förmyndarregering som styr landet.

Lönsamheten blir allt sämre då silvermalmen vid Västra silverberget börja sina. Riksskattemästaren Jakob de la Gardie känner oro, men mest för sin egen vinnings skull. En dag kommer ett bud från drottning Kristina. Hon ska sända dem hjälp med silverhanteringen från Fjärran Östern.

Fransmannen Fermin Mazaleth, anländer till byn med häst och vagn. Han är expert och har god kännedom när det gäller silver och mineraler.

Men nya metoder kostar pengar och Jakob de la Gardie tycker han kommer billigt undan när Mazaleth endast begär 8 000 silverdalar.

Han får fria händer att sätta igång och jobba. Och får på egen hand kvittera ut pengarna. Jakob de la Gardie är belåten över experthjälpen medan luffaren

Torsten som kan förutse händelser är mer misstänksam.

Men luffaren får rätt, för plötsligt är hästen och vagen borta, det har kvitterats ut 55 000 silverdalar och Fermin Mazaleth är spårlöst försvunnen.

LINDA LUNDQVIST

Mer läsning

Annons