Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygdens framtid viktig fråga

Annons

Nätverket med sju intresseföreningar har med bidrag låtit göra en enkät om vad folk anser om att bo i bygden.

Viktigast anser man det är att ha en butik, en skola på relativt nära håll, bra vård och omsorg, att föreningarna behövs - och att politikerna i första hand ska uppmuntra lokal företagssamhet.

- Vi har fått ett besked om vad det är vi ska jobba hårdast med, säger Danielsson, som är drivande kraft i intresseföreningen i Svartnäs.

De som svarat på enkäten anser att natur och miljö är bäst i Svärdsjö/Enviken.

Men de anser också att skola och butik är ett måste i småbyarna. I dag finns större butiker i Borggärdet och Rönndalen. Men samtliga övriga butiker - Svartnäs, Boda, Övertänger och Linghed - är farligt nära att dö.

- Vi arbetar redan nu hårt för att våra bybutiker ska kunna överleva. Vi försöker få grossisterna att pressa priserna.

- Men det positiva beskedet vi fått i enkäten är att två av tre invånare i Svärdsjö kan tänka sig att betala upp till tio procent mer för varorna om bybutiken får leva kvar.

- Vi kan också se att ju längre bort från Borggärdet/Rönndalen vi kommer desto större blir köp-tryggheten i bybutiken, säger Sören Jonsson, intresseföreningen i Svärdsjö.

Precis som fallet är med bybutikerna lever de små byskolorna farligt. Skolorna i Toftbyn, Lumsheden och Övertänger finns kvar men frågan är hur länge.

- På några års sikt minskar elevantalet med runt 20 procent. Då blir det tufft. Ska vi överleva då måste inflyttningen bli större, säger Jean-Francois Loise i Vintjärn.

Förutom skola och bybutiken avslöjar enkäten att de viktigaste åtgärderna är:

3 Stödja lokala företag.

3 Bra kollektivtrafik.

3 Vård och omsorg.

Därefter anser man att fritids-aktiviteter och landsbygdsturism är viktigt.

- Vi har fått klart för oss folk tycker det är viktigt att föreningarna finns. Det sporrar oss. Men vi hoppas på att vi blir fler som jobbar med dessa frågor, säger Niklas Nordahl i Tängerdalen.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons