Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bygden behöver Tre Toppar"

Annons

- Socialdemokraterna i Dalarna säger ja till Tre Toppar. För min del är det en självklarhet. Det finns inget alternativ som kan skapa de arbetstillfällen som behövs för att bygden, ja hela kommunen, ska kunna utvecklas, menar Anneli Särnblad.

Tre Toppar är ett kontroversiellt förslag som bygger på att nya skidåkningsområden skapas på Städjan, inne i naturreservatet, så att Idre Fjäll kan sammanbindas med Fjätervålen.

- När man inser hur mycket som är skyddat som naturreservat och nationalparker i området, då förstår man att det ingrepp som är aktuellt är både rimligt och nödvändigt för att trygga utvecklingen av hela området.

- Det är nog 15 år sedan jag åkte slalom sist, skrattar Anneli, medan hon inleder lite försiktigt med några svängar innan det hela lossnar.

- Jag har fått information vid flera tillfällen av Idre Fjäll och medverkat till att de fått komma till riksdagen och presentera sina planer för dalariksdagsmännen.

Socialdemokraterna säger ja till Tre Toppar.

- Men ska jag vara ärlig så är jag ganska osäker på var flera av de övriga partierna står. Centerpartiet och folkpartiet kan nog tänkas rösta emot arbetstillfällena här i Särna och Idre, funderar Anneli.

- Det är flera faktorer som fått mig positiv. Framförallt är det Idre Fjälls positiva inställning som fått mig att sätta mig in i projektet. Med den kunskapen har jag insett hur viktigt det är att Tre Toppar blir av, det är helt enkelt nödvändigt för hela bygden.

För Idre Fjälls del är det värdefullt med stöd av regeringspartiet, då frågan så småningom antagligen kommer att bli en regeringsfråga. Idre Fjälls ansökan om tillåtlighet kommer att lämnas vidare till länsstyrelsen. Där kan ansökan då mötas av ett nej, något som i princip skulle sätta stopp för projektet. Alternativet är att den går på remiss till kommuner och olika instanser för att i förlängningen hamna på regeringens bord.

- Väl där kommer miljödepartementet, men också både närings- och kommundepartementen att få ha synpunkter, säger Anneli Särnblad.

- Det jag kommer att jobba för är att göra vad jag kan för att ansökan ska komma hela vägen till regeringen och att det då ska finnas ett starkt stöd för Idre och Särna när beslutet en gång ska tas, säger Anneli Särnblad.

Blir det regeringsskifte i höst, så blir det en ny regering som ska säga sitt.

- Jag hoppas i så fall, att även den då inser hur värdefullt Tre Toppar är för bygden. I området finns det enorma naturreservat, men väldigt få möjligheter till arbetstillfällen, menar Anneli Särnblad.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons