Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygdekontor i Finnmarken

Annons

Finnmarkens byalag planerar att starta ett "bygdekontor" i

Avradsberg och söker ekonomiskt bidrag av Malungs kommun med 20 000 kronor.

Byalaget konstaterar att Finnmarkens befolkning blir äldre och äldre, servicen från statliga, kommunala och andra offentliga verksamheter blir mindre och kontakterna måste i allt större utsträckning skötas via internet och hemdatorer.

- Denna utveckling kommer att ske allt fortare. Vi är därför rädda att den största delen av Finnmarkens befolkning blir isolerad från samhället, om de inte får möjlighet att sätta sig in i de nya villkoren, skriver byalaget.

Nu vill byalaget utrusta ett bygdekontor med datorutrustning och ge finnmarksborna utbildning och hjälp med kontakterna på nätet.

Ett första bygdekontor planeras till Fattigskogens vildmarksby i Avradsberg. Om det slår väl ut är tanken att Tyngsjö och Östra Näsberget sedan också ska kunna få egna bygdekontor med datoruppkoppling. På sikt är tanken att finansiera verksamheten med avgifter, i alla fall till viss del.

Byalaget har på initiativ av kommunen tidigare haft planer på ett stort serviceprojekt för finnmarken. Planerna har mer eller mindre runnit ut i sanden.

-Tyvärr är ett bygdekontor det enda vi fått ekonomisk förutsättning för att kunna genomföra utav det projekt som kommunen drog in byalaget i år 2000. Byalaget har lagt ner mer än 2 500 arbetstimmar ideellt och vi önskar fortfarande kunna utveckla bygekontoret med annan service, skriver finnmarkens byalag till kommunen.

Kommunstyrelsens arbetsutskott tycker att den planerade satsningen bör kunna inrymmas i de satsningar som görs för landsbygdsutveckling och skickar ärendet dit.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons