Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygdegårdar - motor i tillväxten

Annons

Det är omöjligt att beräkna hur många som kommer för att delta på alla hemvändardagar, lokala minimässor, caféverksamhet med eller utan underhållning, konstutställningar, strömmingsfester, växtfärgningskurser, teater och annat som ordnas, men det är uppenbart att det inte enbart är bygdens folk som gör ett besök. Ofta, särskilt sommartid, bjuder bygdegården utsocknes på spännande upplevelser. Bygdegården blir platsen för ett minnesrikt besök som kanske blir en av höjdpunkterna på semesterresan.

För alla aktiviteter som pågår landet runt, i alla bygdegårdar, är självklart en del i världens mest växande bransch - upplevelseindustrin eller det som i dagligt tal kallas turism. Enligt Turistutredningen 2004 (SOU 2004:17) är turismen människors aktiviteter när de reser till och vistas på platser utanför sin vanliga omgivning för kortare tid än ett år för fritid, affärer eller andra syften. Turistindustrin säljer produkter inom affärsresande, privatresande och evenemang (semestrar, kongresser, naturupplevelser och festivaler.

Det här stämmer precis in på det som bygdegårdsrörelsen har att erbjuda. Vi är därför en viktig tillgång att räkna med, när det handlar om att ta vara på möjligheterna i turismen. Bygdegårdarna är även inom det här området en tillväxtmotor.

Men nu riskerar motorn att börja hosta, när kommunpolitiker landet runt skär ner eller helt slopar bidragen till samlingslokalerna. Det är ett dumsnålt sätt att spara. För genom att stänga plånboken missar föreningar viktiga upprustningsbidrag, där staten kräver att kommunen är med vid finansieringen.

Följden av detta kan bli att lokaler inte handikappsanpassas, vilket gör att lokalerna inte går att utnyttja fullt ut, eftersom de inte håller den standard som krävs. Att mista sin gemensamma samlingspunkt vore en förödande utveckling för en bygd.

Lika illa är det att spara på driftsbidragen, som ofta är den smala marginalen som gör att eldsjälarna orkar en arbetsdag till, därför att de vet att de har samhällets stöd för vad de gör. Det ideella arbetet kompletteras med en ekonomisk ersättning, ett driftsbidrag, som gör att bygdegårdsföreningen kan erbjuda föreningsliv och enskilda bra lokaler att samlas i.

Om vi släcker eldsjälarna, då slocknar bygdegårdarna. Så enkelt är det. Och vi behöver fler mötesplatser i dagens moderna samhälle, inte färre.

Vår demokrati bygger på att människor har möjlighet att mötas, exempelvis i bygdegården. Men bygdegården har vidare möjligheter än så.

Vi vill därför uppmana beslutsfattare på alla nivåer att inte kasta grus i tillväxtmotorn genom att försämra utvecklingsmöjligheterna för bygdegårdarna. Se i stället till att smörja maskineriet för att få ännu bättre effekt. Se möjligheterna!

Ett närmare samarbete med samutnyttjande av lokaler kommer att gynna alla parter. Inte minst kommer samarbetet att gynna den lokala tillväxten och bygdens framtid.

KENNETH JOHANSSON

Mer läsning

Annons