Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bye, bye boogie-man

Annons

Hur kommer du ihåg Charlie
Norman?

Att Charlie kom från Dalarna och Ludvika var inte precis någon hemlighet. Jag frågade honom en gång om han någonsin uppträtt utan att berätta för publiken att han kom från Ludvika.

- Ja, en gång när jag spelade på en högmässa på Mallorca, svarade han.

Charlie Norman var född vid Magnetbacken i Ludvika 1920 och blev proffsmusiker redan som 17-åring, hos Sven Forss 1937.

Han hade dessförinnan lett en egen orkester hemma i Ludvika - Charles Dansorkester - och skaffat sig ett rykte som mycket lovande pianist och arrangör.

Han var en av de första svenska jazzmusiker som medverkade i tv, redan på 1940-talet och platsen var Paris där han bland annat ackompanjerade Edith Piaf.

Men han var måttligt imponerad över världsstjärnan.

Han berättade:

- Hon stod bakom mig och spottade konsonanter så jag blev alldeles blöt i nacken. Möjligen hade jag ett handikapp i min bedömning av henne som artist eftersom mina franska kunskaper var så begränsade. Men överdrifter begriper jag mig på...

Charlie Norman drabbades av tbc i tonåren och under en period vistades han på sjukhus, vilket gjorde att hans musikaliska verksamhet i stort sett begränsades till att skriva arrangemang på sängkanten. Dessutom levererade han regelbundet recensioner av jazzen i radio till ett flertal tidningar.

Det var en gång trumpetaren Lasse Färnlöf som kallade Charlie Norman för Papa Piano. Naturligtvis med tanke på att Charlie genom åren inspirerat så många pianoelever, som möjligen tänkt sig en mera seriös karriär, att börja spela piano.

Charlie var den som introducerade boogie-woogie i Sverige och eftersom det var - och är - en rytmisk och medryckande form av musik så har den alltid tilltalat ungdom. Men oberoende av boogiestuket så var ju Charlie känd av "alla" som underhållare, musiker och roare.

Charlie gjorde, tillsammans med Alice Babs, landets första guldplatta, "Käre John".

För ett antal år sedan lockade Charlie - och kanske framför allt hans hustru Dagny - Alice till comeback på hemmaplan.

Hon hade vid det laget flyttat till Spanien men man lyckades locka hem henne för ett antal succéer tillsammans med Charlie. För många Ludvikabor var den stora hyllningsshowen i ABB:s mammuthall, också sänd i tv, ett oförglömligt minne och en fenomenal hyllning till en av landets största underhållare, en spelman som lade grunden till sin popularitet långt före topplistor och massiv uppbackning i media.

Sitt Ludvika glömde han aldrig och det var ingen tillfällighet att han, när han gjorde ett album med sakralt material för ett par år sedan, lade till en bonusspår med Ludvika Oratoriekör sjungande hans tonsättning av Dan Anderssons En spelmans jordafärd.

En vida spridd myt är att han var född på Hammarbacken i Ludvika. Visserligen var smedsläkten Norman från Hammarbacken men Charlie, trädgårdsmästar´ns pojke, var född i Magnetbacken (korsningen vid Valhallavägen).

- Det var producenten för skivan (Två masar i stan med Charlie och Putte Wickman), där jag nämns som "Selmas pôjken från Hammarbacken", som tyckte att Magnetbacken var litet konstigt och när jag nämnde att släkten var från Hammarbacken så tyckte han att det passade bättre, att det lät litet mera bondskt, berättade Charlie.

Charlie Norman sörjes av makan Dagny, barnen Lena och Lennie med familjer, syskonbarnen Ingrid och Olle med familjer.

Samt en stor och tacksam publik.

Tacksamma är säkerligen också gäddorna utanför Gammeltorp som nu kan känna sig betydligt säkrare sedan deras främste baneman nu lagt undan sina spön.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons