Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byborna kämpar för butiken

Annons

Konsumbutiken i Malungsfors ska enligt beslut läggas ner i månadsskiftet oktober-november. De fyra heltidsanställda har sagts upp liksom de tre till fyra personer som brukar ha extraarbete i butiken.

Beslutet om nedläggning av butiken har tagits av Coop Konsum sedan man fått godkännande av Sveas styrelse. Anledningen är att butiken inte är lönsam.

När det blev känt att butiken ska läggas ner ordnades ett stormöte i skolan i Malungsfors dit cirka 170 personer från byn hade infunnit sig. Några beslut fattades inte men man bestämde i alla fall om ett nytt möte i en mindre grupp ska hållas i slutet av månaden där också representaner från Coop Konsum och Sveas styrelse ska medverka.

- Vi har inte gett upp hoppet om att butiken ska räddas. Vi är trots nedläggningsbeslutet inriktade på att vi ska försöka ändra det här, säger Dan Mattsson i föreningen "Forsmålet".

Vid mötet framkom att omsättningen 2001 var strax under 7 miljoner kronor. För att komma upp i en acceptabel omsättning för innevarande år då butikens underskott beräknades till 300 000 kronor krävs ytterligare inkomster i storleksordningen två miljoner kronor.

De som var med på informationsmötet var överens om att man kommer att "kriga" vidare för Konsumbutiken. Man är samtidigt på det klara med att lösningen på detta ligger hos dem som bor i Malungsfors. Det är viktigt med köptroheten.

Samtidigt har nedläggningsbeslutet kommit som en överraskning för de flesta. Det uttalande man nu gjorde är att man vill ha en chans att visa att man vill ha butiken kvar. Byborna i Malungsfors vädjar om att Coop Konsum och Svea ska ge en frist på ett år för att under den tiden öka omsättningen till en nivå som ska göra butiken lönsam.

Vid stormötet i Malungsfors skola deltog från Konsumentföreningen Svea medlems-sekreterare Kenneth Östlin och från Coop Konsum Per Alvén och Lars Arvidsson.

- De diskussioner som förekom gör att vi inte tappat hoppet om att kunna rädda Konsumbutiken även om vi i dagsläget är medvetna om att det beslut som fattats innebär att butiken stänger den sista oktober, säger Dan Mattsson i "Forsmålet".

Kampen för att rädda Konsumbutken i Malungsfors kommer att gå vidare.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons