Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byborna har fått nog

Annons

Under vintern och våren har det varit en påtaglig ökning av antalet brott i Hagge och i området kring byn. Flera inbrott har skett och det har försvunnit både det ena och andra.

Flera av de som bor i byn hade gjort observationer av bilar som sätts i samband med brotten. Det handlar bland annat om en vit Volvo och en röd Volkswagen, båda bilarna av äldre modell.

Till mötet hade polisen inbjudits och polismannen Jan Erik Lindström fanns på plats för att ge tips och råd.

Men den första delen av mötet fick han försöka förklara för mötesdeltagarna varför det inte kommer någon polis när folk ringer och varför polisen inte utreder de brott som anmälts.

Flera av mötesdeltagarna gick till kraftigt angrepp på Lindström som hade svårt att värja sig.

- Jag vet inte vad jag ska säga för att bemöta er kritik, många inom poliskåren tycker lika illa om den rådande situationen som ni, konstaterade Lindström.

Flera av mötesdeltagarna tyckte att det var meningslöst att ha ett möte av denna typ, eftersom det inte finns något som kan göras så länge det inte finns några poliser.

Byalagets ordförande Åke Grankvist försökte dock styra över diskussionen till vad som byborna kan göra för att försvåra för brottslingarna.

Ett av grundråden från Jan Erik Lindström var att folk ska lära känna sina grannar och på det viset se om det händer något ovanligt.

- Vet man att grannarna är bortresta så blir man självklart misstänksam om det står en obekant bil på gården, framhöll Lindström.

Han gav även rådet att låta grannarna vara på ens tomt när man är bortrest.

- Låt grannen parkera på din tomt, låt dem hänga tvätt på tork och använda din soptunna, allt som gör att det verkar finnas folk hemma gör tjuvarna tveksamma.

Harry Rosengren, boende i Vinarn, poängterade att vi kanske borde vara betydligt mer nyfikna på våra grannar, än vad vi är i dag.

En av mötesdeltagarna framhöll att många i byn slarvar med att låsa cyklar och att ställa in prylarna. Det kan stå olåsta cyklar på gården och det finns de som har haft garagedörrarna öppna hela natten.

En kvinna på mötet berättade att hon är ofta uppe på nätterna och har då noterat att byborna är snabba på att släcka lyset i husen på kvällarna. Hon uppmanade folk att ha lyset på både utomhus och inomhus i betydligt större omfattning än vad det är nu.

Jan Erik Lindström poängterade att även om folk upplever det som meningslöst att ringa polisen så ska de fortsätta att ringa och lämna tips.

- Vi på polisen vill inget hellre än att sätta fast någon som begår brott och vi behöver få tips.

En av frågorna som dök upp under kvällen var hur det går till att få fram vem som äger en misstänkt bil.

- Det går självklart att ringa till oss så hjälper vi som regel till, sa Jan Erik Lindström.

Ett enklare sätt är att skicka ett sms till Vägverket med registreringsnumret, på nummer 714 56. Då kommer alla uppgifterna som ett sms-meddelande.

Mötet enades slutligen om att kontaktmän på varje gata i Hagge skulle utses och därefter skulle en lista med telefonnummer sammanställas.

Vidare beslutades om ett nytt möte om ett par veckor.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons