Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor vill slippa betala gatunamnskyltar

Annons

Snart har alla byar i kommunen fått nya adresser, bara delar av östra och norra Leksand återstår. Kommunen vill att byarna ordnar skyltar med gatunamnen där det inte redan finns.

- Det är inget tvång, men det underlättar för räddningstjänst och ambulans, säger Gunnel Stoltz på samhällsbyggnadskontoret.

Men kostnaden får byborna stå för. I ett principbeslut från 1989 bestämde kommunen att bara betala skyltar i tätorten. Det har man protesterat mot bland annat i Heden.

Mikael Bröms har tillsammans med Hedens bystyrelse skrivit och bett kommunen om pengar till skyltarna. Att tillverka egna billiga vill man undvika.

- Sådana står sig inte så länge, de blir otydliga ganska snabbt, säger Mikael Bröms.

Finansieringen är en principsak menar han.

- De som bor på Åkerö har inte betalat sina, vi ska inte göra det bara för att vi bor i en by, säger Mikael Bröms.

Nu väntar bystyrelsen på att få svar från kommunen vilket har dröjt.

Kommunfullmäktiges ordförande Lasse Nygård (c) kan förstå att det uppfattas som orättvist att byarna måste betala själva.

- Men vi följer principbeslutet att bara bekosta skyltar i tätorten, säger han.

Saken var uppe också i höstas när Tasbäck ville ha bidrag, men det avslogs. Lasse Nygård uppmanar ändå de som vill att skriva kommunen och få saken prövad.

- Är något fel är det viktigt att frågan berörs igen, säger han.

Väljer byarna att sätta upp hemmagjorda skyltar är det inte heller populärt hos räddningstjänsten.

- Om det är mörkt eller snöar när vi rycker ut kan det vara svårt att se vägnamnen på en hemmagjord skylt, säger räddningschef Krister Ejeros.

- Vi vill gärna att man följer kommunens rekommendationer. Standarden med svart text på ljus bakgrund är bra, säger han.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons