Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor tävlade om äran

Annons

För första gången någonsin anordnas byalagskamp i Björbo och fem peppade lag har samlats på en gräsplan vid Fänforsens rastplats.

I fem grenar ska de mäta sina talanger mot varandra, och bara ett lag kan gå segrande ur slutstriden.

Först ut är en äggkastningstävling, där det gäller för en deltagare i varje lag att kasta ett ägg till en lagkramrat.

Det lag som tar emot ägget på längst avstånd utan att det går sönder har vunnit grenen.

Domare Gruhs verkar hård som sten när han dömer ut ett ägg för att det är för hållbart och ger lag Hansbyn ett nytt ägg - som spricker redan i första kastet. Men den rättvisa imagen kommer snart på skam när det visar sig att lagen kan muta sig till bättre placeringar i tävlingen.

Nästa gren, snurrstafetten får det att gå runt i huvudet till och med på åskådarna. Och inte verkar det trevligare att doppa huvudet i vatten och mjöl för att leta efter äpplen och sockerbitar.

I bästa gladiatoranda är det så småningom dags för deltagarna att slåss med sopsäckar, balanserande på en stock. En efter en hamnar de i plurret. Alla utom grenens enda kvinnliga deltagare, Lotta, som introducerar en egen stil och sittande klamrar sig fast vid stocken och tar emot slag tills motståndaren tappar balansen och faller i vattnet.

Efter stocktävlingen meddelar domare Gruhs att Området och Gåsholmen ska mötas i final. En final som ska utkämpas gående på planka.

När Gåsholmens lagledare stupar på startlinjen står det snart klart att det är Området som tar hem den eftertraktade vinsten i form av ett vandringspris.

Hierarkin är formad.

Årets kejsardöme i Björbo heter Området.

VICTORIA ERIKSSON

Mer läsning

Annons